Ajankohtaista juuri nyt: ”Tekoäly ja saavutettavuus webinaarin muodossa 11.6.2024. Ilmoittaudu mukaan!”

Facebook
LinkedIn

RoboCon 2019 – Robot Framework 3.1

Kuvassa: Mies aurinkolasit päässä
Mies aurinkolasit päässä

RoboCon 2019 -tapahtuma keräsi tänä vuonna yli 300 osallistujaa Helsingin Bio Rexiin. Viime vuonna niin sanottuina koemessuina järjestetty tapahtuma näytti, että sille todellakin on paikkansa.

Robot Framework tukee nyt Open Source -prosessiautomaatiota

Tapahtuman suurimman huomion vei Robot Framework 3.1 -versio. Versiossa esiteltiin uusi osa-alue, RPA (Robot Process Automation), minkä myötä Robot Frameworkista tuli ensimmäinen Open Source – prosessiautomaatioita tukeva työkalu. Henkilökohtaisesti odotan innolla, että pääsen kokeilemaan 3.1 -versiota omassa työssäni.

RPA tuo Robot Frameworkiin aivan uuden ulottuvuuden, mikä lisää myös potentiaalisten käyttäjien määrää. RPA tukee automaattisesti myös testiautomaatiokäyttäjiä. Uudistuksen myötä Syntaxiin tulee seuraavia, pieniä muutoksia:

  • Test Cases-syntaksi korvautuu Tasks-syntaksilla.
  • For-Loop-syntaksi järkevöityy.
  • Python3 myötä tulee parannuksia moneen muuhun seikkaan.

Pekka Klärckin mukaan Robot Framework 3.1:een tehtiin uusien toiminnallisuuksien lisäksi yli 80 bugi-korjausta.

Dynaamisesti skaalautuvat testiympäristöt Kubernetesin päällä

Toinen mielenkiintoinen esitys oli Eficoden Joonas Lehtimäen presentaatio dynaamisesti skaalautuvista testiympäristöistä Kubernetesin päällä. Itselläni huomio kiinnittyi erityisesti Zalaniumin mukana tulevien selainkonfiguraatioiden skaalautuvuuteen pabotin kanssa käytettäessä.

Selenium-hubin ja selainnode-konttien käytön lisäksi muutos mahdollistaa myös dynaamisen skaalautuvuuden. Tämä tarkoittaa sitä, että selaimien määrää ei tarvitse enää määritellä staattisesti, vaan Zalanium käynnistää selaimet tarpeen mukaan. Selainten maksimimäärää voidaan rajoittaa tarvittaessa, jos serverikapasiteetti on rajallista.

Toinen itseäni viehättänyt Zaleniumin omaisuus on se, että selaimien virtuaalikonttien etäyhteyden saa suoraan Zalenimum-gridiin. Myös ajojen videointi onnistuu, mutta se vaatii jonkin verran lisää tallennuskapasiteettia. Ajomahdollisuus on kuitenkin hieno lisätoiminta verrattuna nykyiseen.

 

Ensi vuoden tapahtumaan odotellessa,

Sami Savolainen, Lead Test Automation Consultant

sami.savolainen@q-factory.fi

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!