Työpajat

Syvenny saavutettavuuden teemoihin työpajoissa. Työpajat livenä Iiris-keskusksessa klo 11.00–14.00

Niina Majaniemi

Palvelupäällikkö, Microsoft

Empatiatyöpaja

Tervetuloa inspiroivaan työpajaan, jossa keskitymme moninaisuuden haasteisiin digipalveluissa! Työpajan aikana jokainen ryhmä saa tehtäväkseen miettiä tilannetta, jossa digipalvelun käyttäjä tai asiakas kohtaa haasteita moninaisuuden vuoksi, kuten kielimuurin, saavutettavuusongelmien tai kulttuurierojen takia. Ryhmien tehtävänä on pohtia, miten empatiaa voidaan hyödyntää tilanteen parantamiseksi ja mitä konkreettisia toimenpiteitä voitaisiin tehdä, jotta palvelu olisi inklusiivisempi ja käyttäjäystävällisempi. Tule mukaan ja auta meitä luomaan parempia digipalveluita kaikille!

Niina Majaniemi on palvelupäällikkö Microsoftilla, ja luottamustehtävänä luotsaa Microsoft Suomen saavutettavuusaktiviteetteja. Niina on sivutoimenaan myös kirjailija ja puhuja aiheesta ‘Työelämän empatia’. Hänen tavoitteensa on murtaa empatiaan liittyviä myyttejä ja edesauttaa työhyvinvointia.

Ville Lamminen, Niko Kunelius ja Krister Linnas

Pimé Café – teemana tekoäly

Iiris-keskuksen Pimé Café aistitila on aina ollut yksi säväyttävimpiä Saavuta-seminaarin työpajoja. Tällä kertaa Näkövammaisten liiton digitalisaatioasiantuntija Ville Lamminen ja Q-Factoryn saavutettavuusasiantuntijat Niko Kunelius ja Krister Linnas kertovat omakohtaisia kokemuksia ja demonstroivat miten tekoäly auttaa tulkitsemaan ja analysoimaan visuaalista maailmaa.

Ikäteknologiakeskus

Valli Ry

Ikäsimulaatio

Pue päällesi ikäpuku ja koe, miltä digipalvelut tuntuvat 80-vuotiaasta. 👵

Ikäteknologiakeskus esittelee torilla ikäpukua, joka simuloi noin 80 -vuotiaan ihmisen toimintakykyä. Se auttaa syventämään ymmärrystä ikääntyneiden tarpeista sekä havainnollistamaan esimerkiksi digitaalisten palvelujen käytön haasteita.

Tampere Accessibility Unit

Pauliina Balzar, Markku Turunen ja Tero Avellan

Virtuaaliympäristöt saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelun ja käytön tukena

Työpajassa tarkastellaan, miten virtuaaliympäristöt virtuaalitodellisuudesta (VR) lisättyyn todellisuuteen (AR) voivat tukea saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelua ja käyttöä. Saavutettavuuden edistämiseksi voidaan käyttää erilaisia työkaluja, kuten esteettömyys- ja saavutettavuussimulaattoreita.

Työpajassa voi esimerkiksi kokeilla virtuaalitodellisuudessa, millaisia haasteita erilaiset silmäsairaudet voivat aiheuttaa näkökyvylle, tai miten tapahtumatilan virtuaalimallia voidaan hyödyntää esteettömyys- ja saavutettavuustiedon tuottamiseen tapahtumajärjestelyissä.

Työpaja koostuu aiheen esittelystä ja ryhmäkeskustelusta, jonka tavoitteena on nostaa esille mahdollisuuksia, mutta myös kritiikkiä ja rajoitteita. Työpajan järjestää TACCU (Tampere Accessibility Unit), joka on monitieteellinen saavutettavuustutkimukseen ja -koulutukseen erikoistunut ryhmä Tampereen korkeakouluyhteisössä.

Pauliina Baltzar koordinoi TACCU Tampere Accessibility Unitia ja toimii yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa. Hän opettaa saavutettavuutta Sustainable Societies and Digitalisation -maisteriohjelmassa sekä verkossa toteutettavilla saavutettavuuskursseilla Tampereen yliopiston opiskelijoille ja muille kiinnostuneille. Hän viimeistelee väitöskirjaansa digitaalisten moninpelien saavutettavuudesta.

Markku Turunen toimii professorina Tampereen yliopistossa ja johtaa Sustainable Societies and Digitalisation -maisteriohjelmaa. Hän on yksi TACCUn perustajista, ja hänen tutkimuksensa keskittyy älyympäristöjen uusiin teknologioihin. Turunen johtaa myös Pervasive Interaction Research Groupia (PIRG), joka on osa TAUCHI-tutkimuskeskusta.

Tero Avellan on väitöskirjatutkija ja opettaja Tampereen yliopiston TACCU-saavutettavuusyksiköstä. Hän tutkii esteettömyyttä ja saavutettavuutta tulevaisuuden yhteiskunnassa, sekä tähän liittyvää ihmisten ja teknologian välistä vuorovaikutusta. Tutkimuskohteina ovat erityisesti apuvälineet ja älykkäät digitaaliset palvelut.

Contact us!