Esiintyjät

Aamupäivän esiintyjät 8.45-11.00 | Verkossa ja livenä

Esa Saarinen

Filosofi, prof. emeritus

Filosofinen saavutettavuusajattelu

”Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää.” 

Minkälaista ajattelun ajattelua synnyttää suuressa suomalaisessa filosofissa ihmiskeskeinen digitalisaatio ja aito saavutettavuus? 

Ari-Pekka Saarela

Chief Development Officer, Q-Factory, eQual

Saavuta-seminaarin isäntä

Seminaarin toinen juontaja Ari-Pekka on toiminut pääorganisoijana ja ohjelman rakentajana Saavuta-seminaarin alusta alkaen – jo kahdeksatta kertaa. Ari-Pekka on toiminut yli kymmenen vuotta digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa.

Q-Factoryn eQualtoimintaa luotsaa alan kokenut konkari Ari-Pekka, jonka ympärille on koottu käytettävyys- ja saavutettavuustiimi. Yli kymmenen vuotta sekä Suomessa että kansainvälisesti digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa toiminut Ari-Pekka eli ”aapee” on ollut perustamassa Näkövammaisten liiton omistamaa Annanpura Oy:tä, sitten tanskalaisella SaaS-toimijalla Siteimprovella kansainvälisen saavutettavuusasiantuntijatiimin vetäjänä ja viimeksi kehityspäällikkönä UX-tutkimustiimissä.  

Miia Kirsi

Saavutettavuusasiantuntija, Celia

Saavuta-seminaarin juontaja

Tapahtuman toinen juontaja Miia Kirsi työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Celiassa. Miian työtehtävien ytimessä on saavutettavan julkaisemisen edistäminen monella saralla. Erityisesti digitaalinen julkaiseminen ja kirjallisuuden saavutettavuus ovat sydäntä lähellä.

Robert Salvén

Head of Digital Experience, Aalto University

Matka määräysten noudattamisesta osaksi toimintakulttuuria

Lopetetaanko puhuminen pelkästä vaatimusten noudattamisesta – saavutettavuus on investointi parempaan käyttäjäkokemukseen! Auttaisiko ajattelutavan muutos pelkästä vaatimustenmukaisuudesta ymmärtämään paremmin saavutettavuuden kokonaismerkitystä, ja nopeuttamaan toimintakulttuurin kehitystä? 

Kuinka käynnistää muutos ja mitä riskejä ja mahdollisuuksia siihen liittyy? 

Robert Salvén on digitaalisen käyttäjäkokemuksen asiantuntija, jolla on yli 10 vuoden kokemus WebOps-tiimeistä ja digitaalisten alustojen rakentamisesta sekä yksityisille että julkisille instituutioille. 

Robert suhtautuu intohimoisesti inklusiiviseen suunnitteluun ja kehittämiseen, ja hän tutkii parhaillaan saavutettavuuden ja vihreän koodauksen kohtaamista tavoitteenaan tehdä verkosta käytettävämpi kaikille käyttäjille. 

Juha Suomalainen

ylitarkastaja, Etelä-Suomen AVI, saavutettavuusvalvonnan yksikkö

Saavutettavuusvalvonnan kuulumisia

Puheenvuorossaan saavutettavuusvalvonnan yksikön päällikkö kertoo ajankohtaisia asioita mm. digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten valvonnasta sekä käyttäjien oikeuksista. 

Juha Suomalainen työskentelee ylitarkastajana ja yksikön päällikkönä Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä. 

Työpajat Iiris-keskuksessa 11.30 - 14.00

Niko Kunelius, Krister Linnas

Q-Factory | eQual-tiimistä

Ville Lamminen

Digitalisaation asiantuntija, Näkövammaisten liitto

Pimé Café – Junamatka uusin silmin (liveyleisölle)

Tule mukaan tälle täysin pimeässä aistitilassa järjestettävälle virtuaalimatkalle. Matkan kuluessa saat tietoa julkisen liikenteen sovellusten saavutettavuudesta ja pääset kuulemaan, kuinka tarvittavien lippujen ostaminen onnistuu ruudunlukuohjelmalla. Oppaina matkalla toimivat saavutettavuusasiantuntijat Niko Kunelius ja Krister Linnas Q-Factorin eQual-tiimistä sekä digitalisaation asiantuntija Ville Lamminen Näkövammaisten liitosta.

Hyppää kyytiin!

Selkeästi meille -hanke

Heikki Oksanen, Petra Saarinen ja Mira Vihmo, kognitiivisen saavutettavuuden asiantuntijoita Kehitysvammatuki 57 ry ja Kehitysvammaliitolta.

Selkeästi meille -hankkeen käyttäjätestauspaja

Syvennä osaamistasi kognitiivisesta saavutettavuudesta kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Osallistu Saavuta-seminaarissa Selkeästi meille -hankkeen kognitiivisen saavutettavuuden käyttäjätestauspajaan. Valitse jostain verkkopalvelusta yksi tärkeä asia, jonka helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä haluat tutkia. Käyttäjätestaajamme testaavat ja sinä voit havainnoida testausta. Pajasta saat lisätietoa kognitiivisesta saavutettavuudesta ja käyttäjätestaamisesta silloin kun testaajalla on jokin kognitiivinen haaste.  

VALLI ry:n Ikäteknologiakeskus

Kaisa Huuhtanen, erityisasiantuntija
Suvi Hiltunen, vastaava suunnittelija

Ikäsimulaatio

Työpajassa tutustutaan Ikäsimulaation avulla  digilaitteiden ja -palvelujen käyttöön ja keskustellaan ikäystävällisistä digipalveluista. Työpajaa pitävät erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen ja vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksesta 

Ikäteknologiakeskus on asiantuntijakeskus, joka edistää ikäihmisten osallisuutta teknologisoituvassa ja digitalisoituvassa yhteiskunnassa.  

Tampere Accessibility Unit

Monitieteellinen saavutettavuustutkimukseen ja -koulutukseen erikoistunut ryhmä Tampereen korkeakouluyhteisössä.

Virtuaaliympäristöt saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelun ja käytön tukena

Työpajassa tarkastellaan, miten virtuaaliympäristöt virtuaalitodellisuudesta (VR) lisättyyn todellisuuteen (AR) voivat tukea saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelua ja käyttöä. Saavutettavuuden edistämiseksi voidaan käyttää erilaisia työkaluja, kuten esteettömyys- ja saavutettavuussimulaattoreita.

Työpajassa voi esimerkiksi kokeilla virtuaalitodellisuudessa, millaisia haasteita erilaiset silmäsairaudet voivat aiheuttaa näkökyvylle, tai miten tapahtumatilan virtuaalimallia voidaan hyödyntää esteettömyys- ja saavutettavuustiedon tuottamiseen tapahtumajärjestelyissä.

Työpaja koostuu aiheen esittelystä ja ryhmäkeskustelusta, jonka tavoitteena on nostaa esille mahdollisuuksia, mutta myös kritiikkiä ja rajoitteita. 

Verkkoseminaarit (vain verkossa) 11.30 - 14.00

Eeva Öörni

Viestinnän asiantuntija, Posti Group Oyj

Mitä selkeiden tekstien tekeminen vaatii?

Selkeä teksti on kuin hyvä design: vaikka se näyttää yksinkertaiselta, se ei synny itsestään, vaan vaatii tekijältään työtä ja osaamista. Myös organisaation kulttuurin ja käytäntöjen pitää tukea asiakaslähtöisten tekstien tuottamista. Tämä puheenvuoro valottaa noita vaatimuksia. 

Eeva Öörni on kielenhuoltaja, viestinnän asiantuntija ja kouluttaja, joka on perehtynyt kirjoitetun viestinnän selkeys- ja sävyasioihin.  Eeva on työskennellyt kielenhuoltajana ja kirjoittajana muun muassa Verohallinnossa, ja tällä hetkellä hän kehittää työkseen Postin palveluviestintää.

Eeva-Jonna Panula

Senior Android Developer, Oura

Koodarista saavutettavuuden puolestapuhujaksi

Kun aloitin urani web-ohjelmistokehityksen parissa, en tiennyt saavutettavuudesta mitään. Voin todeta olleeni se koodari, jonka mielestä oli ok tehdä div-elementistä painike tyylien ja onClick-handlerin avulla. 

Eräs kohtaaminen muutti tämän. Päädyin uudelle polulle ja edistän nyt saavutettavuutta blogikirjoituksissa sekä eri kanavissa. Tämä polku ei ole kuitenkaan ollut täysin mutkaton. Puheessa kerron tästä matkastani saavutettavuuden parissa sekä haasteista ja niiden selättämisestä. 

Eeva-Jonna tai Eevis on Android-kehittäjä ja saavutettavuusasiantuntija, ja on tällä hetkellä töissä Ouralla. Hän on myös IAAP CPWA sekä Women Techmakers Ambassador. Tiedon jakaminen on hänelle tärkeää, ja hän kirjoittaakin sekä blogia että puhuu erilaisissa tapahtumissa niin saavutettavuudesta, Android-kehityksestä kuin tasa-arvostakin. Rentoutumaan hän lähtee luonnon helmaan tutkimaan lähisaaristoa kajakilla tai rinkka selässä vaeltamaan.  

Paul van Delft

Solution consultant, Adobe

Automated document accessibility 

Automated document accessibility isan important step towards more accessible documents. From Adobe’s own research, they’’ve seen that this can help customers increase their accessibility efforts with around 65% and improve a lot of legacy accessible documents. 

Paul has been working as a solutions consultant for Adobe Document Cloud for the past 2 years and has been working in the field of digital transformation for the past 10 years.  

In his current role, he focuses on document workflow automations with the aim of bringing enhanced levels of security, usability and accessibility to PDF documents. 

Iltapäivän esiintyjät 14.00 - 15.45 | Verkossa ja livenä

Raisa Rintamäki

Saavutettavuuden ja verkkoviestinnän asiantuntija, Tulli

Verkkopalvelun selkeyttäminen ja selkokielistäminen

Laaja verkkosivu-uudistus on oivallinen mahdollisuus parantaa saavutettavuutta, mutta samalla se haastaa tekijänsä. Puheenvuorossa kuullaan kokemuksia ja oppeja Tullin verkkosivu-uudistuksesta. Näkökulmana on etenkin kielellinen saavutettavuus ja ymmärrettävyys.

Raisa Rintamäki työskentelee saavutettavuuden ja verkkoviestinnän asiantuntijana Tullissa. Hän kehittää työssään sekä teknistä että kielellistä saavutettavuutta. 

Anita Juho ja Niko Ruostetsaari

Erityisasiantuntijat, Valtiovarainministeriö

Ihmiskeskeinen digitalisaatio

Digikompassi on vuoteen 2030 ulottuva kansallinen strateginen etenemissuunnitelma, joka luo kokonaiskuvan Suomen digitalisaatiokehityksestä ja ohjaa kansallisen kehitystyön suuntaa. 

Digitalisaatio mahdollistaa palveluiden asiakaslähtöisyyden, paremman laadun ja tuottavuuden kasvun sekä haastaa organisaatiot toiminnalliseen muutokseen. Yhteiskunnan digitalisoituessa on varmistettava jokaisen mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan ja sen toimintaan. Tämä varmistetaan kiinnittämällä huomiota digitaitoihin sekä digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen ja esteettömyyteen. Ketään ei ole varaa tiputtaa digitalisoituvan yhteiskunnan kehityksen kelkasta.

Anita Juho työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hän toimi Digitoimiston sihteeristössä ja edistää Digikompassin poikkihallinnollista yhteensovittamista sekä toimeenpanoa erityisesti julkisten palveluiden osalta. Lisäksi hän toimii Teknologianeuvottelukunnan pääsihteerinä. 

Niko Ruostetsaari työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hänen työtehtäviinsä lukeutuvat Digikompassin toimeenpanoon liittyvät tehtävät erityisesti elämäntapahtumalähtöistä digitalisaatiota koskien. Aiemmin Ruostetsaari on toiminut mm. ohjelmapäällikkönä kansallisessa tekoälyohjelma AuroraAI:ssa. 

Tero Pesonen

Lead Accessibility Strategist, Q-Factoryn eQual-tiimi

Erityiskäyttäjätestaus osana aidon saavutettavuuden kehittämistä

Saavutettavuus nähdään usein vielä teknisenä vaatimuksena, jonka toteuttavat koodaajat ja jota arvioidaan WCAG-kriteeristöä vastaan. Aidosti saavutettava palvelu on kuitenkin myös helppo käyttää ja ymmärtää. Tässä puheenvuorossa käymme läpi, miten erityiskäyttäjillä tehtävä käyttäjätestaus voi auttaa aidon saavutettavuuden varmistamisessa, sekä mitä haasteita ja toisaalta hyviä käytäntöjä testaukseen liittyy.

Tero on työskennellyt sekä suomalaisten että ulkomaisten organisaatioiden parissa ja auttanut heitä kehittämään digipalveluistaan saavutettavampia. Asiakastyön ohella hän ollut myös aktiivisesti kehittämässä saavutettavuuden varmistamiseen liittyvää tuote- ja palvelukehitystä.

Aiemmin Tero on toiminut ohjelmistotuotannon tutkimus- ja opetustehtävissä yliopistossa.

Saavutettavuuden parissa hän on työskennellyt noin kuusi vuotta, ensin testaus- ja sitten konsultointitehtävissä. Tero on vaikeasti heikkonäköinen, ja siten näköä tukevat apuvälineet ovat tuttuja myös omasta arjesta.

Päivitämme esiintyjätietoja matkan varrella, joten pysy linjoilla!

Contact us!