Tänään kerromme lisää testausasiantuntijan työstä ja esittelemme testiautomaation asiantuntija Tatu Alatalon.
Tatu Alatalo on yksi Q-Factoryn testausasiantuntijoista. Työpäivistä ison osan haukkaa testiautomaatioon liittyvät tehtävät ja toisinaan päiviin kuuluu myös jonkin verran manuaalitestausta. Hektistä lapsiperheen arkea Tatu tasapainottaa mielenkiintoisilla harrastuksillaan – lintubongauksella ja musiikin säveltämisellä tietokoneella.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tietenkin sähköpostit ja viestit tulee kahlattua heti aamusta läpi sekä robottitestien tulokset. Testituloksissa ilmenneet ”failuret” selvitellään ja katsotaan, mistä ne ovat johtuneet. Lisäksi työhöni kuuluu uusille digipalvelujen ominaisuuksille testien suunnittelua ja niiden toteuttamista. Toki kyllä tässäkin työssä niitä palaverejakin on, mutta hyvällä suunnittelulla on iso merkitys, jottei päivä kuormita liikaa ja saa tuloksia aikaan.
”Viikoittaiset virtuaalikahvit ilahduttavat”
Haastatteluhetkellä vielä jyväskyläläinen Tatu on pian perheineen tamperelainen, sillä muutto Pirkanmaalle oli juuri edessä. Pääosin etänä töitään tekevä Tatu aloitti uransa Q-Factorylla syksyllä 2022 ja kertoo viihtyneensä erinomaisesti.
Hän nostaa erityisesti esille tiimikavereiden merkityksen. Mm. viikoittaiset virtuaalikahvit lähimpien kollegojen kanssa ilahduttavat mieltä ja mikä parasta, tuossa seurassa saa vertaisnäkemystä ja ajatusten vaihtoa myös ammatillisesti.
”Kun on kuitenkin suhteellisen tuore testaaja alalla vähän alle kahden vuoden kokemuksella, niin kollegoilta firman sisältä saa tosi hyviä vinkkejä, kun osaa vain kysyä. Omassa asiakkuusprojektissa muut testaajat Q-Factorylta auttoivat tosi hyvin sisään projektiin, hän kertoo.
”Julkisen sektorin hankkeissa korostuu itselleni tärkeä merkityksellisyyden tunne”
Erityisen kiinnostavana ja tärkeimpänä motivaatiotekijänä Tatu mainitsee asiakasprojektien luonteen. Hänelle parasta on julkisen sektorin hankkeet, joissa hän on nytkin mukana.
”Olin ennen Q-Factorylle tuloa töissä eräässä toisessa yrityksessä, mutta kun sain yhteydenoton täältä, otin selvää projekteista, joihin minua oltiin palkkaamassa ja täytyy sanoa, että se teki vaikutuksen. Q-Factoryn tarjoama asiakkuus ratkaisi lopulta asian, että päädyin tänne enkä ole kyllä päivääkään katunut”, hän sanoo.
”Minulle työn merkityksellisyys on tärkeää ja nykyisessä hankkeessa se toteutuu täysin. Olen mukana projektissa, jota mahdollisesti koko Suomen kansa voi käyttää, ja onkin hienoa olla mukana tekemässä sellaisia palveluita, joista kaikki hyötyvät”, Tatu jatkaa.
Alalle muuntokoulutuksen kautta
Tatulla on hieman poikkeava työhistoria moniin muihin testausalan tekijöihin verrattuna, sillä hän tuli alalle muuntokoulutuksen kautta.
”Minulla on hieman erikoisempi polku ja olen tuore alanvaihtaja. Aiemmalta koulutukseltani olen puutekniikan insinööri ja toimin ennen muuntokoulutusta ja it-alan töitä kolmivuorotyössä mekaanisen metsäteollisuuden parissa. Perhe-elämän ja kolmivuorotyön yhteensovittaminen ei enää ollut mielekästä, joten päätin, että kun olen jonkin verran koodannut aiemminkin, mitä jos siirryn alalle kokonaan”, hän taustoittaa.
Jyväskylän JAMK:n muuntokoulutus tarjosi tähän erinomaisen väylän. Siellä Tatu sai entisen insinöörikoulutuksen pitkälti hyväksi luettua. ”Oikeastaan vain ammattiopinnot jäivät opiskeltaviksi. Vauhdikkaasti se menikin, sillä paperit sain käteen 1,5 vuodessa. Opiskeluvaiheessa heräsi kiinnostus erityisesti robot frameworkiin ja juuri sen kanssa saan työskennellä nytkin”, hän kertoo.
Millaisia ominaisuuksia Tatu sitten näkee sille, kuka pärjää testaajana?
”Kyllä perusasiat on hyvä olla eli työssä vaaditaan tarkkuutta, tunnollisuutta ja nostaisin esille tärkeänä myös kommunikointitaidot – pitää osata kuunnella ja puhua, ja hankkia ja jakaa tietoa sitä kautta”, hän päättää.