Tutustu saavutettavuuden palveluihimme ja kysy lisää, autamme mielellämme!

Facebook
LinkedIn

DevOps öljyää kehitysputken

Kuvassa: DevOps ja Jantunen
DevOps ja Jantunen

DevOps-mallilla ei tarkoiteta yhtä tiettyä taianomaisesti valmista takovaa softasampoa vaan sillä viitataan organisaation toimintamalliin, jota noudattamalla kehitys ja testaus saadaan suoritettua samaan aikaan, sujuvasti ja saumattomasti. Jo toimintamallin nimi viittaa kahden aiemmin omissa poteroissaan pidetyn osaston, kehityksen (development) ja tuotannon (operations), yhteistyöhön.

IT-maailmassa on hyväksytty se tosiasia, että nopealla syklillä tehtävä ohjelmistokehitys on se optimaalisin tapa tehdä kehitystä. Vesiputousmalleissa julkaisu tapahtuu kolmen tai kuuden kuukauden välein ja asiakkaalle toimitettu ohjelmisto ei välttämättä edes toimi vielä virheettömästi. DevOps on vastaus vaatimuksiin tehostaa kehitysputkea ja nopeuttaa julkaisemista. Kun softaa saadaan tuotantoon pieninä palasina, sen laatu on parempaa kuin isommissa kokonaisuuksissa ja nopea julkaisu tuottaa heti hyötyä tekijälle ja asiakkaalle.

Laadunvarmistus kaikkien vastuulle

DevOps-työ keskittyy yleensä uusien teknisten ratkaisujen kehittämiseen, mutta myös toimintatapojen hiomiseen. Ytimenä on turhien työvaiheiden karsiminen, toistuvien prosessien automatisointi ja tulosten mittaaminen. DevOps voidaankin nähdä organisaatiokulttuurina tai kokoelmana hyviä tapoja tehdä asioita yhdessä, ilman turhia saumoja tai kuiluja. Kun ohjelmistokeittiön jokainen kokki osallistetaan ottamaan vastuuta laadunvarmistuksesta, tuotteiden saaminen ideatasolta tuotantoon nopeutuu ja laatu paranee.

DevOpsin myötä laadunvarmistus ei suinkaan poistu vaan testaus siirtyy sisälle projektin rakenteeseen ja testauksen määrä itse asiassa kasvaa. Testiautomaatiota hyödyntämällä testejä ehditään ajaa enemmän ja bugit saadaan kiinni jo prosessin alkumetreillä. Lisäksi aikaa jää enemmän tutkivalle testaukselle.

Toimintamallista on vaikea löytää miinuspuolia, mutta DevOps edellyttää myös asiakkaalta valmiutta toimia ketterästi ja DevOps-käytänteiden mukaisesti. DevOpsia ei voi ostaa kuin kauramaitoa kaupasta, sillä se vaatii oman toiminnan kulttuurin kehittämistä, oman ketteryyden ja palvelun toimivuuden mittaamista ja sitoutumista nopean julkaisutahdin käytäntöjen ja työkalujen käyttöönottoon.

Workshopista vauhtia

Yhtä oikeaa ja monistettavaa tapaa DevOps-toimintamallin hyödyntämiselle ei ole vaan organisaatio muokkaa toimintaansa ja työkaluja DevOpsin periaatteita seuraten. Value Stream Mapping on oman kehitysputken tarkastelua ja parantelua toiminnan tehostamiseksi. Oman kehitysputken parantamisen pohtiminen on kannattavaa, ja esimerkiksi DevOps-asiantuntijan pitämä workshop saattaa valottaa vaihtoehtoja paremmin.

Toimintatapojen muutos saattaa tuntua perinteisempään tottuneista pelottavalta, mutta lisämotivaatiota hakiessa voi tutustua DevOps-mallin toimivuutta tukeviin tutkimuksiin. Ehkä päätöksentekoa helpottaa tieto siitä, että myös Netflix:n ja Googlen kaltaiset suuret organisaatiot käyttävät mallia ilmeisen hyvällä menestyksellä.

Mikko Jantunen
Senior DevOps Consultant
mikko.jantunen@q-factory.fi

Kysy lisää DevOps-työstä:

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!