Seminaarin esiintyjät

Tutustu tapahtumapäivän puheenvuoroihin

Aamupäivän puhujat 9.00 – 11.00 | Verkossa ja livenä

Aamupäivän teemana on ennakoiva saavutettavuustyö

Ari-Pekka Saarela

Chief Development Officer, Q-Factory, eQual

Saavuta-seminaarin avaus

Seminaarin toinen juontaja Ari-Pekka on toiminut pääorganisoijana ja ohjelman rakentajana Saavuta-seminaarin alusta alkaen – jo yhdeksättä kertaa.

Yli kymmenen vuotta sekä Suomessa että kansainvälisesti digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa toiminut Ari-Pekka eli ”aapee” on ollut perustamassa Näkövammaisten liiton omistamaa Annanpura Oy:tä, sitten tanskalaisella SaaS-toimijalla Siteimprovella kansainvälisen saavutettavuusasiantuntijatiimin vetäjänä ja viimeksi kehityspäällikkönä UX-tutkimustiimissä.

Miia Kirsi

Saavutettavuusasiantuntija, Celia

Saavuta-seminaarin avaus

Tapahtuman toinen juontaja Miia Kirsi työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Celiassa. Miian työtehtävien ytimessä on saavutettavan julkaisemisen edistäminen monella saralla. Erityisesti digitaalinen julkaiseminen ja kirjallisuuden saavutettavuus ovat sydäntä lähellä. 

Vappu Taipale

Superseniori

Vanhat ihmiset saavutettavuuden sopassa

Professori Vappu Taipale on lääketieteen ja kirurgian tohtori. Vappu on toiminut  ministerin tehtävissä vuosina 1982-1984. Hän on tarkastellut digitalisaation ja teknologian kehitystä läheltä ja kaukaa jo vuosikymmenten ajan. Vappu on myös julkaissut  artikkeleita aiheesta, muun muassa kansainvälisessä Journal of Gerontechnologyssä. Vuonna 2014 hän sai kansainväliseltä ikäteknologian yhteisöltä (ISG) kunniamaininnan Grand Master of Gerontechnology. Vappu vaikuttaa edelleen ikääntyvien ja vanhojen ihmisten oikeuksien ja osallisuuden puolesta niin kansallisesti kuin globaalisti. Hän haastaa osallistujat pohtimaan, onko saavutettava yhteiskunta vieläkään valmis. 

Heli Jeskanen

Digital Accessibility Lead at OP Financial Group

Strateginen valinta – reaktiivinen vai proaktiivinen saavutettavuustyö

OP Ryhmän Saavutettavuus Lead Heli Jeskanen on toiminut jo yli kaksi vuosikymmentä designin, käyttökokemuksen sekä muutos- ja henkilöjohtamisen parissa. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on panostanut erityisesti OP:n digitaalisten palveluiden saavutettavuuden edistämiseen. Vastuullisuus, yhdenvertaisuus, laadukkaat digipalvelut ja erinomainen asiakaskokemus ovat vahvasti hänen työtään ohjaavia teemoja. Puheenvuorossaan Heli kertoo, miten saavutettavuus huomioidaan OP:lla digitaalisten palveluiden kehittämisen eri vaiheissa ja toimintamalleissa sekä kuinka sen toteutumista seurataan.

Juha Suomalainen

Ylitarkastaja, Saavutettavuusvalvonnan yksikkö, AVI

Juha Suomalainen työskentelee ylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä.

Johanna Kuokkanen-Muotka

Juristi, Saavutettavuusvalvonnan yksikkö, AVI

Johanna Kuokkanen-Muotka työskentelee juristina Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä.

Proaktiivinen saavutettavuustyö valvontaviranomaisen toiminnassa

Puheenvuorossaan saavutettavuusvalvonnan yksikön edustajat kertovat millaista proaktiivista saavutettavuustyötä valvontaviranomaisen työssä tehdään ja mitkä sen hyödyt ovat.

Verkkoseminaarit 11.30 - 14.00 | Vain verkossa

Hans Jørgen Wiberg

Founder of Be My Eyes

“Our mission is to make the world more accessible for 340 million people who are blind or have low vision.”

Puheenvuoron kuvaus tulossa pian.

Timo Övermark

Johtava saavutettavuusasiantuntija

Automaatio osana saavutettavuuden laadunvarmistusta

Puheenvuoron kuvaus tulossa pian.

Sirpa Pietikäinen

Euroopan parlamentin jäsen

Tavoitteena inhimillinen Eurooppa

Sirpa Pietikäinen on kansainvälisesti arvostettu neljännen kauden europarlamentaarikko. Sirpalle läheinen teema on inhimillinen Eurooppa ja hän on vahva saavutettavien palvelujen puolestapuhuja. 

Puheenvuorossaan Sirpa Pietikäinen käsittelee EU:n saavutettavuussääntelyn tavoitteita ja niissä onnistumista.

Iltapäivän esitykset 14.30 – 16.00| Verkossa ja livenä

Voisiko saavutettavuuspalaute olla tehokkaampaa?

Puheenvuoron kuvaus tulossa pian.

Essi Suominen

Tuote- ja asiakaratkaisupäällikkö, Cludo

Essi on omistanut koko työuransa verkkopalvelujen käyttäjäkokemuksen ja saavutettavuuden kehittämiselle ja toimii asiakkaiden ja tuotekehityksen välisenä sillanrakentajana. Hän on tehnyt yhteistyötä julkisten ja yksityisten organisaatioiden kanssa Suomessa ja kansainvälisesti. Essi nauttii ongelmanratkaisusta ja osallistuu aktiivisesti uusien ratkaisujen ideointiin ja kehittämiseen. 

Tero Pesonen

Johtava saavutettavuusasiantuntija, Q-Factory

Tero Pesonen on Q-Factoryn eQual-tiimin johtava saavutettavuusasiantuntija, jolla on vankka kokemus mm. saavutettavuuskoulutusten kehittämisestä, saavutettavien palvelujen testaustyökalujen parissa työskentelystä,
sekä ohjelmistotuotannon tutkimuksesta.

Paneelikeskustelu: Saavutettavuus ja tekoäly

Paneelikeskustelua alustavassa esityksessä tuodaan esille, kuinka tekoäly edistää saavutettavuutta, sekä käsitellään, mitä inklusiivinen tekoäly tarkoittaa tässä ajassa. Esityksessä herätellään myös kysymyksiä käyttäjien ja kehittäjien vastuusta sekä datan merkityksestä saavutettavien teknologioiden luomisessa.

Keskustelun moderaattoreina toimivat Ari-Pekka Saarela ja Miia Kirsi.

Aapo Latvala

Cloud Solution Architect, Microsoft

Aapo toimii Microsoftilla pilviarkkitehtina.  Hän työskentelee tiiviissä yhteistyössä yritys- ja julkisen sektorin asiakkaiden kanssa auttamalla ratkaisemaan moniulotteisia teknisiä skenaarioita ja haasteita.

Hän kehittää konsepteja ja pilotteja sekä toteuttaa projekteja, jotka  varmistavat asiakkaiden strategisten tavoitteiden toteutumista.

Erityisesti pelien saavutettavuus on lähellä Aapon sydäntä.

Tapio Haanperä

Saavutettavuusasiantuntija, Kehitysvammaliitto

Tapio Haanperä työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Kehitysvammaliitossa, Papunet-verkkopalveluyksikössä. Haanperän työtehtäviin kuuluu muun muassa verkkopalvelujen saavutettavuuden kehittäminen; saavutettavuusarviointien tekeminen; sekä verkkopalvelujen suunnittelijoiden, koodaajien ja sisällöntuottajien kouluttaminen liittyen uuteen saavutettavuuslainsäädäntöön. Tavoitteenaan hänellä on saada digitaaliset palvelut entistä yhdenvertaisemmiksi kaikille – mukaan lukien ihmisille, joilla on vammoja tai toimintarajoitteita. Haanperä on myös Aalto yliopiston Tietotekniikan laitoksella tohtorikoulutettavana, jossa hänen vielä työn alla oleva väitöskirjansa käsittelee verkkopalvelujen saavutettavuutta.

Tero Avellan

TACCU –Tampere Accessibility Unit

Tero Avellan on väitöskirjatutkija ja opettaja Tampereen yliopiston TACCU-saavutettavuusyksiköstä. Hän tutkii esteettömyyttä ja saavutettavuutta tulevaisuuden yhteiskunnassa, sekä tähän liittyvää ihmisten ja teknologian välistä vuorovaikutusta. Tutkimuskohteina ovat erityisesti apuvälineet ja älykkäät digitaaliset palvelut.

Contact us!