Esiintyjät

Aamupäivän esiintyjät 8.45-11.00 | Verkossa ja livenä

Esa Saarinen

Filosofi, prof. emeritus

Filosofinen saavutettavuusajattelu

”Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää.” 

Minkälaista ajattelun ajattelua synnyttää suuressa suomalaisessa filosofissa ihmiskeskeinen digitalisaatio ja aito saavutettavuus? 

Ari-Pekka Saarela

Chief Development Officer, Q-Factory, eQual

Saavuta-seminaarin isäntä

Seminaarin toinen juontaja Ari-Pekka on toiminut pääorganisoijana ja ohjelman rakentajana Saavuta-seminaarin alusta alkaen – jo kahdeksatta kertaa. Ari-Pekka on toiminut yli kymmenen vuotta digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa.

Lue lisää Ari-Pekasta

Q-Factoryn eQualtoimintaa luotsaa alan kokenut konkari Ari-Pekka, jonka ympärille on koottu käytettävyys- ja saavutettavuustiimi. Yli kymmenen vuotta sekä Suomessa että kansainvälisesti digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa toiminut Ari-Pekka eli ”aapee” on ollut perustamassa Näkövammaisten liiton omistamaa Annanpura Oy:tä, sitten tanskalaisella SaaS-toimijalla Siteimprovella kansainvälisen saavutettavuusasiantuntijatiimin vetäjänä ja viimeksi kehityspäällikkönä UX-tutkimustiimissä.  

Miia Kirsi

Saavutettavuusasiantuntija, Celia

Saavuta-seminaarin juontaja

Tapahtuman toinen juontaja Miia Kirsi työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Celiassa. Miian työtehtävien ytimessä on saavutettavan julkaisemisen edistäminen monella saralla. Erityisesti digitaalinen julkaiseminen ja kirjallisuuden saavutettavuus ovat sydäntä lähellä.

Robert Salvén

Head of Digital Experience, Aalto University

Matka määräysten noudattamisesta osaksi toimintakulttuuria

Lopetetaanko puhuminen pelkästä vaatimusten noudattamisesta – saavutettavuus on investointi parempaan käyttäjäkokemukseen! Auttaisiko ajattelutavan muutos pelkästä vaatimustenmukaisuudesta ymmärtämään paremmin saavutettavuuden kokonaismerkitystä, ja nopeuttamaan toimintakulttuurin kehitystä? 

Kuinka käynnistää muutos ja mitä riskejä ja mahdollisuuksia siihen liittyy? 

Lue lisää Robertista

Robert Salvén on digitaalisen käyttäjäkokemuksen asiantuntija, jolla on yli 10 vuoden kokemus WebOps-tiimeistä ja digitaalisten alustojen rakentamisesta sekä yksityisille että julkisille instituutioille. 

Robert suhtautuu intohimoisesti inklusiiviseen suunnitteluun ja kehittämiseen, ja hän tutkii parhaillaan saavutettavuuden ja vihreän koodauksen kohtaamista tavoitteenaan tehdä verkosta käytettävämpi kaikille käyttäjille. 

Juha Suomalainen

ylitarkastaja, Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikkö

Saavutettavuusvalvonnan kuulumisia

Saavutettavuusvalvonnan ajankohtaiset. 

Puheenvuorossaan saavutettavuusvalvonnan yksikön päällikkö kertoo ajankohtaisia asioita mm. digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten valvonnasta sekä käyttäjien oikeuksista. 

Lue lisää Juhasta

Juha Suomalainen työskentelee ylitarkastajana ja yksikön päällikkönä Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä. 

Työpajat Iiris-keskuksessa 11.30 - 14.00

Niko Kunelius, Krister Linnas

Q-Factory | eQual-tiimistä

Ville Lamminen

Digitalisaation asiantuntija, Näkövammaisten liitto

Pimé Café – Junamatka uusin silmin (liveyleisölle)

Tule mukaan tälle täysin pimeässä aistitilassa järjestettävälle virtuaalimatkalle. Matkan kuluessa saat tietoa julkisen liikenteen sovellusten saavutettavuudesta ja pääset kuulemaan, kuinka tarvittavien lippujen ostaminen onnistuu ruudunlukuohjelmalla. Oppaina matkalla toimivat saavutettavuusasiantuntijat Niko Kunelius ja Krister Linnas Q-Factorin eQual-tiimistä sekä digitalisaation asiantuntija Ville Lamminen Näkövammaisten liitosta.

Hyppää kyytiin!

Tampere Accessibility Unit

Monitieteellinen saavutettavuustutkimukseen ja -koulutukseen erikoistunut ryhmä Tampereen korkeakouluyhteisössä.

Virtuaaliympäristöt saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelun ja käytön tukena

Työpajassa tarkastellaan, miten virtuaaliympäristöt virtuaalitodellisuudesta (VR) lisättyyn todellisuuteen (AR) voivat tukea saavutettavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelua ja käyttöä. Saavutettavuuden edistämiseksi voidaan käyttää erilaisia työkaluja, kuten esteettömyys- ja saavutettavuussimulaattoreita.

Työpajassa voi esimerkiksi kokeilla virtuaalitodellisuudessa, millaisia haasteita erilaiset silmäsairaudet voivat aiheuttaa näkökyvylle, tai miten tapahtumatilan virtuaalimallia voidaan hyödyntää esteettömyys- ja saavutettavuustiedon tuottamiseen tapahtumajärjestelyissä.

Työpaja koostuu aiheen esittelystä ja ryhmäkeskustelusta, jonka tavoitteena on nostaa esille mahdollisuuksia, mutta myös kritiikkiä ja rajoitteita. 

VALLI ry:n Ikäteknologiakeskus

Kaisa Huuhtanen, erityisasiantuntija
Suvi Hiltunen, vastaava suunnittelija

Ikäsimulaatio

Työpajassa tutustutaan Ikäsimulaation avulla  digilaitteiden ja -palvelujen käyttöön ja keskustellaan ikäystävällisistä digipalveluista. Työpajaa pitävät erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen ja vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksesta 

Ikäteknologiakeskus on asiantuntijakeskus, joka edistää ikäihmisten osallisuutta teknologisoituvassa ja digitalisoituvassa yhteiskunnassa.  

Muut työpajat

Selkeästi meille -hankkeen käyttäjätestauspaja kognitiivisesta saavutettavuudesta

Verkkoseminaarit (vain verkossa) 11.30 - 14.00

Eeva-Jonna Panula

Senior Android Developer, Oura

Koodarista saavutettavuuden puolestapuhujaksi

Kun aloitin urani web-ohjelmistokehityksen parissa, en tiennyt saavutettavuudesta mitään. Voin todeta olleeni se koodari, jonka mielestä oli ok tehdä div-elementistä painike tyylien ja onClick-handlerin avulla. 

Eräs kohtaaminen muutti tämän. Päädyin uudelle polulle ja edistän nyt saavutettavuutta blogikirjoituksissa sekä eri kanavissa. Tämä polku ei ole kuitenkaan ollut täysin mutkaton. Puheessa kerron tästä matkastani saavutettavuuden parissa sekä haasteista ja niiden selättämisestä. 

Lue lisää Eeva-Jonnasta

Eeva-Jonna tai Eevis on Android-kehittäjä ja saavutettavuusasiantuntija, ja on tällä hetkellä töissä Ouralla. Hän on myös IAAP CPWA sekä Women Techmakers Ambassador. Tiedon jakaminen on hänelle tärkeää, ja hän kirjoittaakin sekä blogia että puhuu erilaisissa tapahtumissa niin saavutettavuudesta, Android-kehityksestä kuin tasa-arvostakin. Rentoutumaan hän lähtee luonnon helmaan tutkimaan lähisaaristoa kajakilla tai rinkka selässä vaeltamaan.  

Paul van Delft

Solution consultant, Adobe

Automated document accessibility 

Automated document accessibility isan important step towards more accessible documents. From Adobe’s own research, they’’ve seen that this can help customers increase their accessibility efforts with around 65% and improve a lot of legacy accessible documents. 

Lue lisää Paulista

Paul has been working as a solutions consultant for Adobe Document Cloud for the past 2 years and has been working in the field of digital transformation for the past 10 years.  

In his current role, he focuses on document workflow automations with the aim of bringing enhanced levels of security, usability and accessibility to PDF documents. 

Iltapäivän esiintyjät 14.00 - 15.45 | Verkossa ja livenä

Anita Juho ja Niko Ruostetsaari

Erityisasiantuntijat, Valtiovarainministeriö

Ihmiskeskeinen digitalisaatio

Digikompassi on vuoteen 2030 ulottuva kansallinen strateginen etenemissuunnitelma, joka luo kokonaiskuvan Suomen digitalisaatiokehityksestä ja ohjaa kansallisen kehitystyön suuntaa. 

Digitalisaatio mahdollistaa palveluiden asiakaslähtöisyyden, paremman laadun ja tuottavuuden kasvun sekä haastaa organisaatiot toiminnalliseen muutokseen. Yhteiskunnan digitalisoituessa on varmistettava jokaisen mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan ja sen toimintaan. Tämä varmistetaan kiinnittämällä huomiota digitaitoihin sekä digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen ja esteettömyyteen. Ketään ei ole varaa tiputtaa digitalisoituvan yhteiskunnan kehityksen kelkasta.

Lue lisää Anitasta

Anita Juho työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hän toimi Digitoimiston sihteeristössä ja edistää Digikompassin poikkihallinnollista yhteensovittamista sekä toimeenpanoa erityisesti julkisten palveluiden osalta. Lisäksi hän toimii Teknologianeuvottelukunnan pääsihteerinä. 

Lue lisää Nikosta

Niko Ruostetsaari työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hänen työtehtäviinsä lukeutuvat Digikompassin toimeenpanoon liittyvät tehtävät erityisesti elämäntapahtumalähtöistä digitalisaatiota koskien. Aiemmin Ruostetsaari on toiminut mm. ohjelmapäällikkönä kansallisessa tekoälyohjelma AuroraAI:ssa. 

Myös mukana iltapäivässä

Raisa Rintamäki, Tulli – verkkopalvelun selkeyttäminen ja selkokielistäminen

Tero Pesonen, Q-Factory | eQual – Erityiskäyttäjätestaus osana aidon saavutettavuuden kehittämistä

Päivitämme esiintyjätietoja matkan varrella, joten pysy linjoilla!

Contact us!