Tutustu tapahtumapäivän puheenvuoroihin
Aamupäivän teemana on ennakoiva saavutettavuustyö
Seminaarin toinen juontaja Ari-Pekka on toiminut pääorganisoijana ja ohjelman rakentajana Saavuta-seminaarin alusta alkaen – jo yhdeksättä kertaa.
Yli kymmenen vuotta sekä Suomessa että kansainvälisesti digipalvelujen helppokäyttöisyyden ja teknisen saavutettavuuden varmistamisen ja kehittämisen parissa toiminut Ari-Pekka eli ”aapee” on ollut perustamassa Näkövammaisten liiton omistamaa Annanpura Oy:tä, sitten tanskalaisella SaaS-toimijalla Siteimprovella kansainvälisen saavutettavuusasiantuntijatiimin vetäjänä ja viimeksi kehityspäällikkönä UX-tutkimustiimissä.
Tapahtuman toinen juontaja Miia Kirsi työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Celiassa. Miian työtehtävien ytimessä on saavutettavan julkaisemisen edistäminen monella saralla. Erityisesti digitaalinen julkaiseminen ja kirjallisuuden saavutettavuus ovat sydäntä lähellä.
Professori Vappu Taipale on lääketieteen ja kirurgian tohtori. Vappu on toiminut ministerin tehtävissä vuosina 1982-1984. Hän on tarkastellut digitalisaation ja teknologian kehitystä läheltä ja kaukaa jo vuosikymmenten ajan. Vappu on myös julkaissut artikkeleita aiheesta, muun muassa kansainvälisessä Journal of Gerontechnologyssä. Vuonna 2014 hän sai kansainväliseltä ikäteknologian yhteisöltä (ISG) kunniamaininnan Grand Master of Gerontechnology. Vappu vaikuttaa edelleen ikääntyvien ja vanhojen ihmisten oikeuksien ja osallisuuden puolesta niin kansallisesti kuin globaalisti. Hän haastaa osallistujat pohtimaan, onko saavutettava yhteiskunta vieläkään valmis.
OP Ryhmän Saavutettavuus Lead Heli Jeskanen on toiminut jo yli kaksi vuosikymmentä designin, käyttökokemuksen sekä muutos- ja henkilöjohtamisen parissa. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on panostanut erityisesti OP:n digitaalisten palveluiden saavutettavuuden edistämiseen. Vastuullisuus, yhdenvertaisuus, laadukkaat digipalvelut ja erinomainen asiakaskokemus ovat vahvasti hänen työtään ohjaavia teemoja. Puheenvuorossaan Heli kertoo, miten saavutettavuus huomioidaan OP:lla digitaalisten palveluiden kehittämisen eri vaiheissa ja toimintamalleissa sekä kuinka sen toteutumista seurataan.
Juha Suomalainen työskentelee ylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä.
Johanna Kuokkanen-Muotka työskentelee juristina Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikössä.
Puheenvuorossaan saavutettavuusvalvonnan yksikön edustajat kertovat millaista proaktiivista saavutettavuustyötä valvontaviranomaisen työssä tehdään ja mitkä sen hyödyt ovat.
Be My Eyes connects blind and low-vision users who want sighted assistance with volunteers and companies anywhere in the world, through live video and artificial intelligence.
Timo Övermark työskentelee Q-Factoryn eQual-tiimissä Johtavana UX- & saavutettavussasiantuntijana. Puheenvuorossaan Timo kertoo, miten erilaisia automaatiotyökaluja ja ohjelmistorobotiikkaa voidaan hyödyntää saavutettavuuden varmistamisessa, ja mitä on syytä huomioida tekoälyn käyttämisessä ohjelmistotuotannossa. Työkalut eivät toistaiseksi täysin korvaa ihmisten tekemään testausta, mutta tarjoavat merkittävää apua hyvän saavutettavuuden tason varmistamisessa digipalveluiden tuottamisessa.
Sirpa Pietikäinen on kansainvälisesti arvostettu neljännen kauden europarlamentaarikko. Sirpalle läheinen teema on inhimillinen Eurooppa ja hän on vahva saavutettavien palvelujen puolestapuhuja.
Puheenvuorossaan Sirpa Pietikäinen käsittelee EU:n saavutettavuussääntelyn tavoitteita ja niissä onnistumista.
Saavutettavuuspalautteen kerääminen sekä hyödyntäminen on usein hankalaa.
Puheenvuorossaan Essi ja Tero esittelevät uuden ratkaisuidean: älykkään saavutettavuuspalautteen konseptin.
Voisiko uusi lähestymistapa madaltaa käyttäjien kynnystä antaa palautetta, sekä auttaa organisaatioita saamaan entistä parempaa dataa saavutettavuustyön tueksi?
Essi on omistanut koko työuransa verkkopalvelujen käyttäjäkokemuksen ja saavutettavuuden kehittämiselle ja toimii asiakkaiden ja tuotekehityksen välisenä sillanrakentajana. Hän on tehnyt yhteistyötä julkisten ja yksityisten organisaatioiden kanssa Suomessa ja kansainvälisesti. Essi nauttii ongelmanratkaisusta ja osallistuu aktiivisesti uusien ratkaisujen ideointiin ja kehittämiseen.
Tero Pesonen on Q-Factoryn eQual-tiimin johtava saavutettavuusasiantuntija, jolla on vankka kokemus mm. saavutettavuuskoulutusten kehittämisestä, saavutettavien palvelujen testaustyökalujen parissa työskentelystä,
sekä ohjelmistotuotannon tutkimuksesta.
Paneelikeskustelua alustavassa esityksessä tuodaan esille, kuinka tekoäly edistää saavutettavuutta, sekä käsitellään, mitä inklusiivinen tekoäly tarkoittaa tässä ajassa. Esityksessä herätellään myös kysymyksiä käyttäjien ja kehittäjien vastuusta sekä datan merkityksestä saavutettavien teknologioiden luomisessa.
Keskustelun moderaattoreina toimivat Ari-Pekka Saarela ja Miia Kirsi.
Aapo toimii Microsoftilla pilviarkkitehtina. Hän työskentelee tiiviissä yhteistyössä yritys- ja julkisen sektorin asiakkaiden kanssa auttamalla ratkaisemaan moniulotteisia teknisiä skenaarioita ja haasteita.
Hän kehittää konsepteja ja pilotteja sekä toteuttaa projekteja, jotka varmistavat asiakkaiden strategisten tavoitteiden toteutumista.
Erityisesti pelien saavutettavuus on lähellä Aapon sydäntä.
Tapio Haanperä työskentelee saavutettavuusasiantuntijana Kehitysvammaliitossa, Papunet-verkkopalveluyksikössä. Haanperän työtehtäviin kuuluu muun muassa verkkopalvelujen saavutettavuuden kehittäminen; saavutettavuusarviointien tekeminen; sekä verkkopalvelujen suunnittelijoiden, koodaajien ja sisällöntuottajien kouluttaminen liittyen uuteen saavutettavuuslainsäädäntöön. Tavoitteenaan hänellä on saada digitaaliset palvelut entistä yhdenvertaisemmiksi kaikille – mukaan lukien ihmisille, joilla on vammoja tai toimintarajoitteita. Haanperä on myös Aalto yliopiston Tietotekniikan laitoksella tohtorikoulutettavana, jossa hänen vielä työn alla oleva väitöskirjansa käsittelee verkkopalvelujen saavutettavuutta.