Facebook
LinkedIn

Teknologia parantaa ikääntyneiden elämänlaatua, kunhan muistetaan aito saavutettavuus 

Kuvassa vanhemman henkilön kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Digitaalisten palvelujen aito saavutettavuus on tärkeää ikääntyneille, koska se mahdollistaa itsenäisyyden, terveyspalvelujen saamisen helpommin, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja osallistumisen yhteiskunnalliseen elämään. Saavutettavat palvelut voivat parantaa ikääntyneiden elämänlaatua ja tarjota uusia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. 

Ikääntymisen myötä fyysiset ja psyykkiset kyvyt heikkenevät, mikä vaikuttaa digitaalisessa ympäristössä toimimiseen. Siksi on kehitettävä ratkaisuja, jotka ottavat huomioon ihmisten erilaiset tarpeet ja kyvyt. Ikääntyneiden kannalta hyvä digipalvelu on ulkoasultaan selkeä, sitä on helppo oppia käyttämään, sisältöä on helppo löytää, teksti on kirjoitettu selkeästi ja ja se on ulkoasultaan helppolukuista. 

Ja muistetaan, että digitaalinen saavutettavuus ei ole tärkeää vain ikääntyneille, vaan hyödyttää kaikkia käyttäjiä! 

Digitalisaatiolla on monia merkittäviä hyötyjä ikääntyneille, vaikka monet ikäihmiset aluksi kokevatkin, että teknologian omaksuminen on haastavaa ja monimutkaista. Tässä niistä vielä muutamia, joita kannattaa myös painottaa ikääntyneelle itselleen, jos hän epäröi tutustua digipalveluihin ja kokee motivaatiopulaa. 

Yhteydenpito läheisiin: Videopuheluiden ja sosiaalisen median avulla voi pitää yhteyttä perheenjäseniin, sukulaisiin ja ystäviin, vaikka he asuisivat toisella puolella Suomea tai maapalloa.  Voi kysellä kuulumiset, jakaa valokuvia ja videoita ja lähettää ääniviestejä. 

Palveluiden käyttäminen: Verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten avulla voi hoitaa monia arkipäivän asioita helposti omalta kotisohvalta. Ruokaostosten tekeminen, ajan varaaminen terveyskeskukseen, teatterilippujen ostaminen ja laskujen maksaminen onnistuvat näppärästi ja nopeasti.  

Tieto ja oppiminen: Netistä voi löytää rajattomasti tietoa, jos haluaa oppia uusia taitoja tai löytää harrastuksia, vaikkapa vieraan kielen opiskelun. Lukemisesta nauttivalle kirjastopalvelut ja äänikirja-alustat ovat runsaudensarvia. 

Terveydenhuolto: Monet terveydenhuollon palvelut ovat verkossa, esimerkiksi lääkärin ajanvaraus, lääkereseptien uusiminen ja terveysseurannan ylläpito. Lisäksi erilaiset terveyteen liittyvät sovellukset auttavat seuraamaan omaa terveyttä, terveystottumuksia ja kuntoa. 

Mielenterveys: Verkosta löytyy tukea ja apua mielenterveyden haasteisiin, kuten yksinäisyyteen, stressiin, ahdistukseen ja masennukseen.  

On hyvä muistaa, että digitaalinen asiointi on monissa palveluissa tänä päivänä ensisijainen asiointikanava, eikä henkilökohtaista palvelua ole enää niin laajasti tarjolla. Digipalvelujen teknisen saavutettavuuden, helppokäyttöisyyden ja ymmärrettävyyden lisäksi matalan kynnyksen digituki on myös erittäin tärkeää. 

Olemme mukana keskiviikkona 5.6.2024 Valli ry:n järjestämässä DigiAgeTalkissa. Tapahtumassa käydään yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. 

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!