Facebook
LinkedIn

Anonyymin testipäällikön tarinoita

Testauksen keston arvioinnin lyhyt oppimäärä

Kaikki testipäälliköt ovat olleet varmaan siinä tilanteessa, kun pyydetään nopeaa arviota siitä, kuinka kauan esim. hyväksymistestaus kestää. Vastauksen on tultava selkärangasta ja nopeasti, koska muuten päätös on sinulle joka tapauksessa epäedullinen.

Siinä tilanteessa on ihan turha lähteä miettimään kaikenlaisia akateemisia matemaattisia kaavoja, koodirivien lukumäärää, kehittäjiä, rajapintoja, käyttötapausten lukumäärää ja monimutkaisuutta, testattavia laatukriteereistä, aiempien julkaisuiden virheiden määrää jne.

Vesiputouksen ja V-mallin aikoinahan testaus oli se vaihe, jolloin aikataulua kirittiin kiinni. Eli jos testaukseen oli varattu kuukausi, niin sait tyytyä kahteen viikkoon. Jos tyydyit kahteen viikkoon, niin seuraavalla kerralla sinun oli turha perustella sitä, miksi se kuukausi olisi ollut hyvä idea.

Ketterässä kehityksessä laatu on leivottu malliin sisälle ja se on tiimin vastuulla, jos vain joku muistaa tiketöidä ja tehdä ne hommat. Varsinaista testaajaa ei ketterässä tiimissä ole välttämättä lainkaan. Testausta pitää tehdä jatkuvasti, jotta ei päädytä siihen V-malleista kuuluisaan ”isoon loppuräjähdykseen”, mutta on sellaistakin nähty. Kukaan ei monitoimittajaprojektissa testaa kokonaisuutta, joten siihen olisi syytä palkata osaajia ennen julkaisua.

Erään kerran asiakas kysyi minulta: ”Kuinka kauan aikaa menee tähän kahden viikon testaukseen?” Vastasin siihen hymyillen: ”Viikko, jos siellä ei ole yhtään virhettä.” Testauksen kestoksi sovittiin kolme viikkoa.

Hyvää työpäivän jatkoa!

– Anonyymi testipäällikkö, 27.5.2018

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!