Tutustu saavutettavuuden palveluihimme ja kysy lisää, autamme mielellämme!

Facebook
LinkedIn

Kysymme eQual blogissa: ”Linkki vai painike?”

Tällä kertaa eQual-blogissamme halusimme ottaa puheeksi linkin ja painikkeen erot. Testauksissa olemme monesti törmänneet sivuihin, joissa sisällöntuottajat käyttävät termejä ”linkki” ja ”painike” ristiin. 

Erityisen ongelmallinen tilanne on silloin, kun sivu sisältää ohjeen ”Lähetä lomake klikkaamalla Lähetä-painiketta,” ja elementti onkin kuvattu teknisesti linkkinä.

Miksi tämä on tärkeää? 

Vaikka linkki voidaan räätälöidä näyttämään painikkeelta, on puheet linkeistä painikkeina tai päinvastoin helppo ymmärtää. Siitä huolimatta olisi tärkeää selvittää elementin alkuperäinen tyyppi.

Asia on erittäin tärkeä apuvälinekäyttäjille, sillä mm. ruudunlukijoissa on pikanäppäimiä tai pyyhkäisyeleitä eri elementtityypeille, kuten linkeille tai painikkeille. 

Näillä käyttäjä pystyy tekemään suuriakin hyppyjä verkkosivun sisällä, kun käyttäjä navigoi esimerkiksi linkkien välillä. NVDA-ruudunlukijalla käyttäjä voi hypätä linkkien välillä K-kirjaimella ja B-kirjaimella painikkeiden välillä. Nämä ovat kansainvälisten tutkimustenkin perusteella käytetyimmät pikanäppäimet. Jos esimerkiksi linkin tavoin toimiva elementti kuvataan väärin painikkeena, voi eteen tulla tilanne, jossa pikanäppäimiä hyödyntävä käyttäjä ei löydä elementtiä ollenkaan.

Elementtityypin valinta 

Mikä se oikea elementtityyppi sitten olisi? 
Tässä valintaan ohjeet:

      • Linkki, mikäli elementti avaa uuden URL-osoitteen tai siirtää fokusta, kuten hyppylinkit.

      • Painike, mikäli elementti avaa sisältöä saman sivun sisällä kuten ”Edellinen / Seuraava” -painikkeet karusellissa tai esimerkiksi navigaatiovalikon avaava elementti.

    Elementin tyypin voit tarkistaa helposti selaimen Tarkista-työkalulla. Saavutettavuuden kannalta on parasta käyttää standardeja HTML-komponentteja.

    Uudessa eQual-blogisarjassamme esittelemme vinkkejä, joista on hyötyä monessa eri yhteydessä, kun saavutettavuus-asiat askarruttavat ja tulevat yhä kiinteämmäksi osaksi arkipäiväämme digimaailmassa.

    Kirjoittajina toimivat Q-Factoryn uuden osaamisyksikön eQualin asiantuntijat.

    Ps. Esteettömyysdirektiivi tulee kovaa kyytiä…

    Vuoden 2025 aikana voimaan astuva Euroopan unionin esteettömyysdirektiivi asettaa omat vaatimuksensa digitaalisten palveluiden rakentamiseen. Joko teidän organisaatiossa on pohdittu, millaisia vaikutuksia direktiivillä tulee olemaan? Johtavana ohjelmistokehityksen laatutalona Q-Factory on luonteva tuottaja saavutettavuuden palveluille. 

    Herättikö aihe kiinnostusta ja kysymyksiä?

    Kerromme mielellämme lisää, kuinka tällaisia blogissa mainittuja tai muita saavutettavuusongelmia voidaan ratkoa.

    Mikäli etsit apua aidon saavutettavuuden kehittämiseen ja varmistamiseen, tiedät kenen puoleen kääntyä. 

    Tiimimme on valmis laittamaan pyörät pyörimään! Ota yhteyttä verkkosivujemme kautta, puhelimitse 045 260 3011 tai sähköpostitse Ari-Pekka Saarela. Kerromme mielellämme lisää!

    Kuva Ari-Pekasta
    Jaa julkaisu
    Facebook
    LinkedIn

    Contact us!