Facebook
LinkedIn

Harmaa värikynä

Pelkäämme leimautumista itsensä kehujaksi, mutta toisaalta myös syyttelyä värikynän käytöstä. Siksi päädymme mieluummin olemaan harmaata keskivertoa.

Suomalainen kansanperinne on täynnä sanontoja ja lausahduksia, joiden ainoa tarkoitus on tehdä selväksi, ettei itseään parane kehua. Mieluummin hieman vähätellä. Ainakin varmuuden vuoksi. Kun joku rohkea uskaltaa julkisesti sanoa olleensa jossakin hyvä tai jopa niinkin röyhkeästi kuin erinomaisen hyvä, alkaa takavasemman mutina siitä, mikä tyyppi kuvittelee olevansa. LinkedIn:kin on kuulemma vain itsekehuisten piiritaputtelijoiden kerho.

Samaan aikaan teemme päivittäin useita valintoja; pienempiä ja isompia, joihin etsimme parasta tai ainakin lähes parasta tulosta. Luemme palautteita ja arvosteluja valinnan perusteeksi, mutta niiden pitää olla ulkoa annettuja. Jos esimerkiksi yritys väittää olevansa Suomen tai jopa maailman paras jossakin, karsastamme tätä. Ihan niin kuin me valitsisimme mieluiten sen, joka sanoo ”Et ei me oikeastaan muuta osata kuin lähettää lasku.” 

Omassa työssäni luen ja stilisoin päivittäin lukuisia asiantuntijoiden CV:itä tarjouksia varten, joissa tämä opittu malli näkyy. Niille yhteistä on se, ettei kehdata kehua itseään ja osaamista vähätellään. ”Kyllähän mä 20 vuotta olen tätä tehnyt, mutta ei kai sitä nyt erityisosaamiseksi voi sanoa?” No mitä ihmettä se sitten oikein on, pientä puuhastelua vapaa-ajan rinnalla vai? 

Pelkäämme leimautumista itsensä kehujaksi, mutta toisaalta myös syyttelyä värikynän käytöstä. Siksi päädymme mieluummin olemaan harmaata keskivertoa. On eri asia valehdella tehneessä jotakin, mitä ei ole kuin värittää osaamisensa oikeaan sävyyn. Harmaassakin on sävyjä. Vasta-alkajan sävy voi olla lähellä valkoista ja kokeneen jo melkein musta. Mutta se pitää itse uskaltaa nähdä, myöntää ja julkisesti tunnustaa. 

Ja ennen kaikkea, meidän muiden tulee ilolla ottaa vastaa se, kun rehellisesti sanotaan:

”Mä olen hyvä tässä!”

 

Anne_3

Kirjoittajana Senior Consultant Anne Sinkkonen, joka toimii tiiminvetäjänä sekä Codemen Oy:llä että Q-Factory Oy:llä. Monipuolisen ja vauhdikkaan työroolin rinnalla vapaa-aikaa tahdittavat ampumahiihto- ja yleisurheilukisojen seuraaminen, joiden mukaan reissataan ympäri Eurooppaa. Kevyempänä kisamuotona Anne harrastaa myös pubivisoja, joten yleissivistys on tällä naisella hyvässä hallussa.

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!