Facebook
LinkedIn

Kuinka suorituskykytestaus tehdään tehokkaasti?

Suorituskykytestaus voidaan tehdä tehokkaasti ja helpottaa päätöstä testien suorituksesta esimerkiksi päivittäin automatisoidusti.

Suorituskykytestauksen tekemisessä tehokkaasti on omat haasteensa, mutta onneksi testaaminen on kehittynyt pitkälle 2000-luvun alusta, kun se aloitettiin useimmissa yrityksissä.

Alla esittelemme 6 väittämää ja niille ratkaisut. Nämä asiat huomioon ottamalla suorituskykytestausprosessiin saadaan lisää tehoa.

Myyttejä suorituskykytestaamisesta

1. Suorituskykytestaus vaatii syvällistä osaamista

Toisin kun 2000-luvun alussa suorituskykytestaukseen erikoistuneita testaajia on Suomessa runsaasti ja apua on saatavissa, niin projekteihin, kuin oman henkilökunnan koulutukseenkin.

2. Pitää olla tuotantoa vastaava testiympäristö

Erillinen testiympäristö, joka on riittävän lähellä tuotantojärjestelmää. Nykyisin tätä helpottaa virtuaali-, kontti- ja pilvi -ympäristöt, joita voidaan skaalata testien ajaksi suuremmaksi ja sitten taas alas, kun niitä ei tarvita.

3. Testausvaatimusten määrittely on vaikeaa

Vaatimusten määrittelyssä pitää olla aina mukana suorituskykytestausta ymmärtävä ammattilainen ja tärkeässä roolissa ovat myös ohjeet sekä templaatit, jotka ohjaavat määrittelyä löytämään tiedon, josta saadaan faktaa vaatimuksiin ja näin ollen varmasti kaikki tarvittavat vaatimukset määriteltyä.

4. Kallista ja tulokset sekä epätarkkoja että vääriä

Suorituskykytestausprojektit ovat yleensä lyhyitä ja normaalisti noin 10-20 henkilötyöpäivän työmäärällä, saadaan isompikin projekti testattua. Kustannus on tällöin pieni suhteessa hyötyyn. On kuitenkin selvää, että kokemusta on vaikea korvata, jotta testit vastaavat riittävästi tuotantoa ja tuloksiin voi luottaa.

5. Jatkuva suorituskykytestausautomaatio vaatii paljon manuaalista työtä

Suorituskykytestien analyysi on ollut aikaisemmin manuaalinen ja ongelmien löytäminen sekä aikaa vievää että hankalaa. Työkalut ovat kuitenkin parantuneet merkittävästi, esimerkkeinä vaikka NosyMouse JAA, Neoload ja erilaiset APM työkalut pystyvät automatisoimaan havaitsemisen ja helpottamaan juurisyyn löytämisessä.

6. Hidasta ja tuottaa vain vähän tuloksia

Ennakkoluulona saattaa olla, että jatkuva suorituskykytestausautomaatio -prosessi on hidas ja tuottaa vähän tuloksia. Yksiselitteisesti vastuu ongelmien käsittelystä pitää olla asiakkaalla ja suorituskyky testaajalla/DevOps:lla, jolloin käsittelyyn saadaan nopeutta ja osaamista. Kehitys- ja infratiimi korjaavat ongelmat, mutta eivät ole oikea taho ongelmien arviointiin.

Jutellaanko lisää?

Q-Factoryn Testauskeskus käyttää apunaan suorituskykytestien tulosten analysoinnissa NosyMouse Jmeter Advanced Analyzer (JAA) palvelua. Suorituskykytestauksen asiantuntijamme Ilkka Myllylä keskustelee mielellään kanssasi. 

Ilkka Myllylä
Suorituskykytestauksen asiantuntija
ilkka.myllyla@q-factory.fi

Tutustu myös

  1. Kuinka suorituskykytestaus voidaan tehdä tehokkaasti ja helpottaa päätöstä testien suorituksesta esimerkiksi päivittäin automatisoidusti.
  2. Nähdä 6 kpl erilaisia testaushaasteita ja saada valmiit ratkaisut, joiden ohjeilla saat suorituskykytestausprosessiin lisää tehoa. 
Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!