Facebook
LinkedIn

Kun (maa)merkeillä on merkitystä

Tällä kertaa eQual-blogisarjassamme nostetaan esille maamerkkejä – nappaa nämä hyödylliset vinkit talteen ja olet taas asteen verran pidemmällä matkalla kohti aitoa saavutettavuutta! 

Semanttinen merkitseminen ja maamerkit

Tänään blogissamme tutustutaan verkkosivustojen tekniseen rakenteeseen ja siihen, kuinka se tulisi oikeaoppisesti toteuttaa, jotta sivustosta tulee myös saavutettava. 

WCAG-standardin kriteeri 1.3.1 Informaatio ja suhteet edellyttää, että kaiken visuaalisen informaation tulee olla saavutettavaa myös teknisesti. Käytännössä esimerkiksi verkkosivustolla olevat otsikot, joiden merkitys on osoitettu visuaalisesti käyttämällä kookkaampaa ja lihavoitua fonttia, tulisi määrittää myös teknisesti otsikoiksi käyttämällä h-otsikkomääritystä. Näin ollen myös ruudunlukuohjelmaa tarvitseville käyttäjille välittyy tieto siitä, että kyseessä on otsikko. 

Otsikointi auttaa sekä sivurakenteen jäsentämisessä että verkkopalvelussa navigoimisessa, kun käyttäjä pystyy hyödyntämään ruudunlukuohjelman tarjoamia selausvaihtoehtoja erityyppisten elementtien välillä hyppimiseen.

Landmarks eli maamerkit

Kuten äsken todettiin, otsikointi on ehkä yksinkertaisin esimerkki verkkosivuston rakenteen määrittämisestä. Toinen helppo asia on sivun rakenteen määrittely maamerkkien avulla. Maamerkkien ansiosta ruudunlukijaa tarvitsevan käyttäjän on mahdollista helpommin hahmottaa sivun eri osiot, kuten pääsisältöalue eli ”main” ja alatunniste eli ”footer”, sekä liikkua niiden välillä parilla painalluksella.

Verkkosivustoa näönvaraisesti tarkasteleva käyttäjä hahmottaa sivurakenteen saman tien, mutta jos sivun osioita ei ole lisätty teknisesti sivun lähdekoodiin, ei tämä tieto välity apuvälinekäyttäjälle lainkaan.

Kokemusasiantuntijan tärpit – käytä maamerkkejä näin:

– Kaikilla verkkosivuilla tulisi olla ainakin teknisesti määritetty banneri eli ylätunniste, pääsisältöalue sekä footer eli alatunniste.

– Jos sivustolla on useita saman tyyppisiä alueita, kuten useita navigaatiovalikkoja, voidaan samat maamerkit erottaa toisistaan lisäämällä maamerkille tekninen nimilappu aria-labelledby-attribuutilla.

Lisää ohjeita maamerkkien toteuttamiseen saat myös täältä: https://www.w3.org/WAI/ARIA/apg/practices/landmark-regions/

Herättikö aihe kysymyksiä tai kiinnostusta?

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli haluat saada lisätietoja ja kuulla eQual-palveluistamme!
045 260 3011 tai sähköpostitse Ari-Pekka Saarela. Kerromme mielellämme lisää!

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!