Ajankohtaista juuri nyt: ”Tekoäly ja saavutettavuus webinaarin muodossa 11.6.2024. Ilmoittaudu mukaan!”

Facebook
LinkedIn

Miten aloitan saavutettavuustestauksen parissa?

Saavutettavuusaiheisessa eQual-blogisarjassamme esittelemme vinkkejä, joista on hyötyä monessa eri yhteydessä, kun saavutettavuus-asiat askarruttavat ja tulevat yhä kiinteämmäksi osaksi arkipäiväämme digimaailmassa.

Kirjoittajina toimivat Q-Factoryn uuden osaamisyksikön eQualin asiantuntijat, jonka keskiössä on palvelun koko elinkaaren ja kaikki roolit kattava eQual-toimintamalli ja palvelukokonaisuus. 

Tämän viikon blogi on tarkoitettu erityisesti kaikille testauksesta kiinnostuneille.

Näppäimistötestauksen perusteet

Välillä olemme kohdanneet kysymyksiä, kuten: ”Miten voin testata saavutettavuutta nopeasti, ilman ylimääräisiä työkaluja?” Jos olet pohtinut samaa, niin tästä saat heti konkreettisen vinkin.

Mikä ihmeen näppäimistökäyttö?

Verkkoselainta on mahdollista käyttää kokonaan ilman hiirtä, pelkkää Tab-näppäintä eli sarkainnäppäintä käyttämällä. Tämä toimii sekä Windows että Mac-ympäristöissä. Tabulaattorilla selattaessa on mahdollista fokusoida kaikkiin sivun interaktiivisiin kohteisiin tai näin ainakin pitäisi olla. Kun sivua selataan painamalla tabulaattoria, tulisi selaimen korostaa visuaalisesti elementti, mihin kohdistus on kulloinkin viety.

Miksi tämä on tärkeää?

Joillekin käyttäjille hiiren käyttö on hyvin haasteellista tai jopa täysin mahdotonta. Vanhemmille käyttäjille myös hyvin pienten elementtien klikkaaminen hiirellä voi tuottaa haasteita.

Saavutettavuusvaatimuksissa käytetty WCAG-kriteeristö edellyttää, että kaikkiin palvelun elementteihin, joihin liittyy jonkinlaista interaktiivisuutta, kuten linkit ja valintaruudut on oltava kohdistettavissa näppäimistöllä.

Lisäksi standardi edellyttää, että kohdistettuna oleva kohde tulee korostaa visuaalisesti. Selainten oletusfokusindikaattorit täyttävät saavutettavuusvaatimukset, mutta toisinaan fokusindikaattori on visuaalisesti räätälöity vastaamaan palvelun muuta visuaalista ulkoasua. Esimerkiksi Firefox-selaimen fokusindikaattori näkyy visuaalisesti melko heikosti, joten testaus kannattaakin tehdä Chrome-selaimella.

Ps. Esteettömyysdirektiivi tulee kovaa kyytiä…

Vuoden 2025 aikana voimaan astuva Euroopan unionin esteettömyysdirektiivi asettaa omat vaatimuksensa digitaalisten palveluiden rakentamiseen. Joko teidän organisaatiossa on pohdittu, millaisia vaikutuksia direktiivillä tulee olemaan? 

Johtavana ohjelmistokehityksen laatutalona Q-Factory on luonteva tuottaja saavutettavuuden palveluille. 

Herättikö aihe kiinnostusta ja kysymyksiä?

Mikäli etsit apua aidon saavutettavuuden kehittämiseen ja varmistamiseen tai haluat tietää aiheesta enemmän, tiedät kenen puoleen kääntyä. EQualin tiimi on valmis laittamaan pyörät pyörimään!

Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta, puhelimitse 045 260 3011 tai sähköpostitse Ari-Pekka Saarela.  Kerromme mielellämme lisää! 

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!