Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on ottanut käyttöön uuden QAutoEQual-työkalun saavutettavuuden testaamiseen ja varmistamiseen verkkosivustoillaan. Tämä työkalu on tuonut selkeää helpotusta ja tehostusta heidän saavutettavuustarkastuksiinsa, mikä on tärkeää, koska PRH:n verkkopalvelut palvelevat paitsi laajaa joukkoa yrityksiä ja yhteisöjä – myös tavallisia kansalaisia.
Teknologiakumppanimme QAutomaten QAutoEQual-työkalu on integroitavissa suoraan testausautomaation tavoin kehitysprosessiin. Tämä mahdollistaa havaittujen puutteiden korjaamisen kehitysprosessin varhaisessa vaiheessa. Näin puutteiden korjauskustannus pienenee ja toistuvien ’tapavirheiden’ todennäköisyys pienenee.
PRH:lla saavutettavuus on ollut jo pitkään keskeisessä roolissa, ja organisaatiossa on vahva sitoutuminen saavutettavien palvelujen tuottamiseen. Aiemmin käytössä oli Robot Framework -pohjainen testiautomaatioratkaisu, johon on nyt liitetty uusi QAutoEQual-työkalu.
Katri Savolainen, PRH:n projektipäällikkö ja Q-Factoryn asiantuntija, kertoo:
”QAutoEQualin avulla saavutettavuutta voidaan parantaa jo kehitysvaiheessa, ja myöhemmin varmistamme, että ylläpidossa tehdyt muutokset eivät aiheuta heikennä saavutettavuutta. Tämä vähentää tarvetta uusinta-auditoinneille, mikä säästää aikaa ja tehostaa järjestelmäkehitystä.“
Kehitys- ja tuotantovaiheessa hyödynnetyn ketterän saavutettavuustestauksen tuloksena loppukäyttäjien kohtaamat ongelmat vähenevät merkittävästi.
”Aiemmin saavutettavuuskorjauksia tehtiin paljon enemmän ja verrattain myöhäisessä vaiheessa järjestelmäkehitystä. QAutoEQual ei poista auditointitarvetta, mutta se vähentää huomattavasti auditointikuormaa. Tämä työkalu on arjen sujuvoittaja, ja erityisen tärkeä järjestelmäkehittäjille, joilla ei välttämättä ole laajaa saavutettavuusosaamista. Se tarjoaa jatkuvaa palautetta ja havaintoja, mikä tekee saavutettavien ratkaisujen tekemisestä helpompaa ja varmempaa“, Savolainen lisää.
Ylläpidossa osa auditoinneista voidaan nyt korvata QAutoEQual-työkalulla, mikä lisää tehokkuutta ja vähentää manuaalisen työn tarvetta. Saavutettavuuden testaus kohdistuu erityisesti käyttöliittymiin, jotka palvelevat laajaa yleisöä. Havaituista ongelmista osa korjataan heti, ja osa priorisoidaan jatkotoimenpiteisiin.
PRH:n kokemus osoittaa, että uuden työkalun avulla saavutettavuustyöt voidaan tehdä sujuvammin ja tehokkaammin, mikä hyödyttää sekä organisaatiota että loppukäyttäjiä.
Lue lisää saavutettavuuden palveluistamme ja kysy rohkeasti lisää!