Facebook
LinkedIn

Tiedätkö, kuinka tehdä linkeistä saavutettavia myös visuaalisesti?

Tällä kertaa eQual-blogisarjassamme nostetaan esille linkkien visuaalista ilmettä ja WCAG-kriteeristöä. Nappaa nämä hyödylliset vinkit talteen ja olet taas asteen verran pidemmällä matkalla kohti aitoa saavutettavuutta! 

Linkkien visuaalinen ilme ja WCAG-kriteeristö

Olemmekin tässä matkan varrella perehtyneet linkkeihin ja niiden käyttötarkoitukseiin verkkopalveluissa. Nyt tutustutaan siihen, kuinka tehdä linkeistä saavutettavia myös visuaalisesti. Linkkien on kuitenkin hyvä erottua leipätekstistä selkeästi, sillä niillä mm. ohjataan käyttäjää suorittamaan toimintoja.

Linkkien erottuvuus leipätekstistä

HTML-linkeillä on oletuksena alleviivaus, jonka ansiosta linkkien havaitseminen leipätekstin joukosta on huomattavan helppoa. Räätälöimällä linkkejä alleviivaus on mahdollista myös poistaa.

WCAG-saavutettavuuskriteeristössä, mikä toimii Suomen saavutettavuuslakisäädännön pohjana, vaaditaan, että linkkien on erotuttava muutenkin kuin pelkästään värin perusteella. Jos värien välillä on riittävän suuri kontrastiero, linkit erottuvat myös tekstin tummuuden perusteella.

Onko linkkien alleviivaus siis ainoa saavutettava keino?

Linkkejä toki pystyy räätälöimään ja alleviivauksen sijasta voidaan käyttää muitakin muotoseikkoja. Näitä ovat mm. lihavointi. Parhaan lopputuloksen tietenkin saa, kun käyttää väriä ja muotoa yhdessä!

Tässä lisäluettavaa aiheesta englanniksi

WebAIM:n sivuilla on myös erillinen kontrastilaskuri linkkien arviointiin.

Herättikö aihe kysymyksiä tai kiinnostusta?

Haluamme edistää ihmisten yhdenvertaisuutta ja tuoda aidon saavutettavuuden osaksi palveluiden laadunvarmistusta.

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli haluat saada lisätietoja ja kuulla eQual-palveluistamme!
Puhelimitse 045 260 3011 tai sähköpostitse Ari-Pekka Saarela. Kerromme mielellämme lisää!

Tutustu myös 16.11.2023 järjestettävän #saavuta2023-seminaariin ja ilmoittaudu mukaan tapahtuman jakelulistalle: https://q-factory.fi/testausblogi/saavuta-seminaari-2023save-the-date/

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!