Uratarinat-sarjamme avaava räväkkä ja herskyvä Maria ”Lilli” Lillvik todistaa sen, että testaajan urapolku voi todella olla monivaiheinen ja värikäs. Lilli valittiin vuonna 2015 Vuoden Testaajaksi. Tätä ennen matkan varrelle on mahtunut mm. piirtämisen ja maalaamisen perusteiden opettelua Limingan taidekoulussa, työskentelyä ravintola-alalla ja sijaisuuksia pienessä pohjalaisessa painotalossa. Lue lisää siitä, kuinka Lilli lopulta päätyi Q-Factorylle johtavaksi testauskonsultiksi.
Oma urapolkuni on ollut tähän päivään mennessä monivaiheinen ja värikäs. Tämän neidin matka on kulkenut aina kauppakoulusta ravintola-alalle ja Limingan Taidekoulusta Keski-Pohjanmaan ammattikouluun Viestintäteknologian linjalle. Valmistuttuani vuonna 2004 Viestintäteknologian insinööriksi, takana opiskelijavaihto Pohjois-Lontoon yliopistossa ja työharjoittelu Puolan Wroclawissa, oli aika siirtyä työelämään.
Pieni pohjoispohjalainen kylä ei siihen aikaan tarjonnut koulutusta vastaavaa työtä tuosta vain, joten tieni vei sijaisuuksiin pieneen painotaloon (mm. painopinnanvalmistajan tehtävissä!) ja Ylivieskan ammattiopistoon sivutoimiseksi tuntiopettajaksi media-assistentti -linjalle. Kaikki muuttui muutamaa vuotta myöhemmin, kun eteen tuli muutto Tampereelle ja työt Elisan Teknisessä asiakastuessa. Lopulta vuonna 2007 löysin vihdoin itseni niistä ”oman alan töistä”, kun urapolku vei testaushommiin Nokian tiloihin Hervantaan. Siitä lähtien olen toiminut laadunvarmistuksen ja testauksen parissa eri rooleissa.
Q-Factorylle siirryin elokuussa 2016 entisen kollegan suosittelujen saattamana. Työskentelen tittelillä johtava testauskonsultti, mikä arjessa tarkoittaa asiakasprojektissa työskentelyä testausasiantuntijana ja testaavana testipäällikkönä. Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että työskentelen pääsääntöisesti etänä ja tämä mahdollisti sen, että sain toteutettua pitkäaikaisen unelmani asua maalla.
Työpäiväni toteutuvat kotikonttorista käsin ja työpäivät koostuvat viikoittain prioriteettilistan mukaisina tehtävinä. Työnkuva on hyvin monipuolinen ja laaja-alainen. Suunnittelen aina viikon tehtävät pääpiirteittäin valmiiksi palaverien ympärille edellisenä perjantaina. Työaikani on normaalia “virastoaikaa” ja päivät sijoittuvat klo 8-17 välille. Oman testaustyön lisäksi koulutan testauksenhallintatyökalujen käyttöä ja testauksen suunnittelua.
Parasta työssäni on itseohjautuvuus eli se, että saan tehdä työtä itselleni parhaiten sopivan mallin mukaisesti ketterän kehityksen puitteissa. Saan itse hallinnoida itseäni ja rakentaa työpäivän palaverien ympärille. Arki on hyvin omatoimista ja itseohjautuvaa, mikä on ihan parasta!
Vuosien aikana olen päässyt työskentelemään hyvin erilaisten projektien ja asiakkuuksien parissa. Kokemusta on karttunut laajasti niin yksityisellä kuin julkisella puolella monenlaisista järjestelmistä. Olen saanut olla mukana mobiili- ja verkkopelien, pankki- ja vakuutusjärjestelmien, koulujen oppimistyökalun ja interaktiivisten näyteikkunoiden testaamisten kanssa.
Q-Factorya kuvailisin rennoksi ja arvostavaksi työnantajaksi. Alusta asti olen tykännyt Q-Factoryn matalan hierarkian mallista ja siitä, että työntekijöihin luotetaan ja meidän osaamiseen uskotaan. Tekemisessä on ammattimainen ote ja jokainen saa olla sellainen kuin on.
Haluan kouluttautua ja kehittää itseäni jatkuvasti. Eniten koen hyötyneeni työssäni kommunikaatiotaidoista. Tätä taitoa olen opetellut vuosia ja sen kehittäminen jatkuu koko ajan. Kommunikaation merkitys kasvaa erityisesti etätyöskentelyssä. Vaikka työskentelen itsenäisesti ja etänä, olen tietysti päivittäin yhteyksissä asiakkuuden tiimin kanssa. Tällöin kommunikaatio on avain tiimin onnistumiseen.
Testaustyö on ihan minun alani ja minä todella nautin työstäni! Nautin siitä, että jokaisena päivänä voi löytää uusia ulottuvuuksia ihan perustyöstäkin. Saan käyttää mielikuvitusta ja kokeilla kaikkea mitä mieleen juolahtaa. Testiautomaatiota olen pikkuisen päässyt raapaisemaan ja se viehättää kovasti. Ehkä jonain päivänä otan sen tarkempaan syyniin ja katson mitä voisin sillä saralla tehdä.
Ps. Kurkkaa vinkkini hyvään kommunikaatioon testaajan työssä täältä!