Tutustu saavutettavuuden palveluihimme ja kysy lisää, autamme mielellämme!

Facebook
LinkedIn

Ympäristö kuuluu kaikille – WWF Suomi ja eQual edistämässä verkkopalvelujen saavutettavuutta

(Kuva: Kuvakaappaus wwf.fi-verkkosivustolta)

”Ympäristöasiat koskettavat meitä kaikkia, ja siksi myös verkkopalveluidemme tulee olla avoimia kaikille. WWF Suomi tekee työtä sen eteen, että luonnon suojelu olisi aidosti jokaisen ulottuvilla – myös digitaalisesti”, WWF Suomen kehityspäällikkö Justus Hyvärinen sanoo.

WWF Suomi on osa maailmanlaajuista WWF-verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa. Vuonna 1961 perustettu WWF on kasvanut pienestä uhanalaisten lajien suojeluun keskittyneestä järjestöstä maailman vaikutusvaltaisimmaksi ympäristöjärjestöksi. Suomessa WWF on toiminut vuodesta 1972.

Järjestön tavoitteena on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF inspiroi ihmisiä toimimaan ympäristön ja hyvinvoinnin puolesta – ja vaikuttaa päättäjiin ja yrityksiin, jotta muutos olisi mahdollista ja pysyvää.

”Ympäristöasiat ovat aina olleet tärkeitä – ja haasteet vain kasvavat. Luonnon tila heikkenee edelleen”, kertoo WWF Suomen kehityspäällikkö Justus Hyvärinen.

Saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta


”On elintärkeää, että ympäristöasiat pysyvät yhteiskunnallisella agendalla. Siksi haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua – saavutettavuus on osa tätä työtä”, Hyvärinen jatkaa.

WWF:n verkkopalveluilla on laaja käyttäjäkunta. Pääsivusto tarjoaa tietoa ja uutisia, kun taas Luontolive houkuttelee vuosittain miljoonia katsojia suorilla lähetyksillään luonnosta.

Esteettömyysdirektiivi antoi sysäyksen – tahto vei pidemmälle

Verkkopalveluiden saavutettavuuden arviointi käynnistyi osin uuden esteettömyysdirektiivin myötä, mutta ennen kaikkea halusta varmistaa, että digitaaliset palvelut ovat aidosti avoimia kaikille.

”Vaikka selvisi, ettei laki tällä hetkellä koske meitä – koska toimintamme perustuu lahjoituksiin eikä sisällä arvonlisäveroa – päätimme toimia kuin se koskisi. Kyse on periaatteesta. Ja jos laki tulevaisuudessa muuttuu, olemme jo ottaneet askelia oikeaan suuntaan”, Hyvärinen toteaa.

Tavoitteena oli myös oppia itse. WWF:llä haluttiin ymmärtää, mitä saavutettavuus teknisesti ja sisällöllisesti tarkoittaa.

”eQualin asiantuntijoiden tekemässä arvioinnissa tunnistettiin verkkosivujen keskeisiä kehityskohteita, joista osa oli meille täysin uusia oivalluksia. Jälkikäteen ihmettelin, miksi emme aiemmin olleet tehneet tätä näin systemaattisesti”, Hyvärinen kommentoi.

Yhteistyö eQualin kanssa toi konkreettisia tuloksia

Yhteistyö eQualin kanssa oli tiivistä ja asiantuntevaa. ”Erityisen arvokasta oli, että tiimiin kuului myös saavutettavuuden asiantuntijoita, joille aihe on henkilökohtainen myös oman näkökyvyn puolesta. Se toi työhön aivan erityistä sitoutumista ja ymmärrystä”, Hyvärinen kiittää.

Saavutettavuustyöhön osallistui laajasti WWF:n henkilöstöä, erityisesti sisällöntuottajia. Workshopin ja katselmuksen jälkeen tuotettiin selkeä ohjeistus havaituista kehityskohdista – ja eQualin asiantuntijat tukivat myös dokumentin viimeistelyssä.

”Saimme konkreettisen pohjan kehittää verkkopalveluitamme eteenpäin”, Hyvärinen sanoo.

Arvioinnissa paljastui myös yllättäviä ongelmia: esimerkiksi käyttöliittymän toimintoja, jotka eivät olleet käytettävissä apuvälineillä, tai nappuloiden ja linkkien eroja, jotka vaikuttavat ruudunlukijoiden käyttäjäkokemukseen.

”Vaikka olimme jo panostaneet saavutettavuuteen, huomasimme, kuinka paljon opittavaa ja parannettavaa yhä on. Olemme todella kiitollisia asiantuntevasta yhteistyöstä”, Hyvärinen päättää.

Tutustu eQualin saavutettavuuden palveluihin ja kerro, jos voimme olla avuksi teillekin!

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!