Facebook
LinkedIn
Twitter
Ohjelmistotestaaja luottaa yhteistyön voimaan
Ilkka Välimaa kertoo työstään testaajana

Ilkka Välimaa löysi tiensä testausympyröihin alanvaihtajana 8 vuotta sitten TestPro-koulutuksen kautta.

Ura Q-Factorylla alkoi koulutukseen liittyvästä harjoittelusta ja jatkui samassa asiakkuudessa heti harjoitteluajan jälkeen. Ammattina ohjelmistotestaaja on Ilkalle jo kolmas.

”Menossa on elämäni kolmas työura, ensin muutama vuosi elektroniikan kokoonpano- ja korjaustehtävissä, sen jälkeen 15 vuotta eri yrityksissä niiden sisäisen ja asiakasdokumentoinnin tehtävissä ja nyt siis lähes 8 vuotta ohjelmistotestaajana.”

Ilkan työtehtäviin kuuluvat mm. hyväksymistestaus, käyttöliittymätestaus, vastaanottotestaukset, sekä testauksen tukitehtävät. Aikaisemmilla komennuksilla hänen tehtäviinsä on kuulunut myös jonkin verran raudan eli fyysisten laitteiden testaamista ohjelmistojen testaamisen yhteydessä. Työnkuva vuosien varrella on säilynyt pitkälti samanlaisena, käytännössä asiakkuudet ja niiden vaatimukset sanelevat aina sen, mitä ja miten missäkin testataan.

Työkaverit tekevät etätestaajankin arjesta mukavampaa

Ilkan arki testaajana on ”uutta normaalia” etätyötä kahdeksasta neljään verkon yli, palavereineen kaikkineen. Parhaiksi asioiksi Ilkka kertoo työssään olevan työkaverit, positiiviset asiakaskohtaamiset ja omasta tekemisestä saatu tunnustus ja kiitos.

”Se on hienoa, kun saa ansaittua kiitosta ja huomaa, että asiakasfirma pitää sinua yhtenä ’kalustoon kuuluvista’. Se me-tunne mikä siitä tulee. Ne ovat hetkiä, jolloin tiedät tehneesi hyvää työtä.”

Ilkka on sopeutunut koronan myötä tulleisiin etätyökäytänteisiin loistavasti. Vaikka korona oli hänellekin aluksi shokki, kuten koko maailmalle, on hän ollut tyytyväinen työskentelyyn etänä. Etätyön kiireettömyys ja mahdollisuus aidosti keskittyä sekä laittaa energia suoritettavaan työhön ovat kotona työskentelyn hyviä puolia. Ilkka on huomannut myös stressitasojensa laskeneen, kun pystyy keskittymään paremmin olennaiseen.

Työkaverit ovat etätyöstä huolimatta tärkeä osa työarkea. Konsulttina toimiessa työporukka luonnollisesti vaihtelee. Silloin kun ollaan fyysisesti asiakkaan tiloissa, ollaan henkisestikin asiakkaalla. Tällöin on vähemmän yhtymäkohtia omaan firmaan. Kuitenkin oma tiimi, joka ei pääsääntöisesti vaihdu, on tärkeä asia taustalla. Oman tiimin kanssa kahvitellaan perjantaisin Teamsissa. Tapaamisissa on huumori läsnä ja kaikki tuntevat olevansa mukana – se on äärimmäisen tärkeää, niin tiimitasolla kuin koko talonkin tasolla. Ilkka pitää tärkeänä, että ihmisiä, joiden kanssa työskentelee, oppii tuntemaan työkuvioiden ulkopuolellakin.

”Kohtalohan sen loppujen lopuksi päättää mihin tiimiin päätyy, kenen kanssa ja miten hyvin porukka tulee keskenään toimeen. Asioiden sujumisen eteen voi kuitenkin tehdä tiimin sisällä paljon.”

 Asiat etenevät omalla painollaan

Työskentely on tapahtunut 8 vuoden aikana muutamassa eri asiakkuudessa. Asiakkaalla Ilkka pitää mukavana, että tuntee olevansa osa tiimiä, vaikka talossa konsulttina onkin.

”Yhteistyössä on voimaa – huolimatta siitä millä asiakkaalla olet tai mitä olet asiakkaalla tekemässä.”

Eri asiakkuuksissa työskenneltyään Ilkka on huomannut, miten eri tavoin ihmiset lähestyvät asioita, työkaluja ja menetelmiä. Uudet asiakkuudet ovat oppimiskokemuksia. Pitkissä asiakkuuksissa on myös puolensa, sillä pitkä aika saman asiakkaan luona mahdollistaa tutuksi tulemisen organisaation, ihmisten ja työtapojen kanssa. Tuon kääntöpuolena on joskus urautuminen tekemään asioita vain yhden asiakkaan toimintatapojen mukaan. Pitkän asiakkuuden päättyessä saattaa jäädä kaipaamaan tiettyjä toimintatapoja ja ihmisiä.

Vuosien aikana Ilkka on kuitenkin tottunut myös siihen, että jos asiakaan vaihdos on edessä, se ei ole mikään maailmanloppu. Iän ja kokemuksen myötä hän kertoo myös oppineensa tietynlaista armollisuutta itseään ja vallitsevia tilanteita kohtaan – asiat etenevät omalla painollaan, eivät ylen määrin kiirehtien tai painostaen.

Tärkeimpänä hän pitää sitä, että jokainen tekee oman parhaansa joka päivä. Seuraava päivä ilmoittaa itsestään, kun ollaan taas koneiden ääressä. Perusajatuksena on, ettei tulevasta pidä huolehtia liikaa.

Kiinnostus tekniikkaa kohtaan vei testauksen pariin

Ilkka kannustaa testauksesta kiinnostuneita ja yleensäkin kaikkia alanvaihtajia kuuntelemaan itseään ja omia ambitioitaan.

Hän myöntää testauksen opettelun vaativan koulutusta, kiinnostusta ja syventymistä, mutta pitää testaajan työtä itsessään monella tapaa mukavana. Ilkan oma tie testauksen pariin lähti läpi elämän mukana kulkeneesta kiinnostuksesta tekniikkaa ja tietokoneita kohtaan. Asennus, korjaus, kokoonpano, dokumentointi… tekniikka on ollut aina jonkin sortin intohimo Ilkalle.

Omien sanojensa mukaan: ”Ei minusta sairaanhoitajaa olisi tullut, mutta tietokoneen hoitaja kyllä.” Testauksessa kun ollaan nimenomaan tekniikan kanssa tekemisissä, niin ohjelmistojen kuin raudankin kanssa.  

Jos kaikki menee hyvin, viihtyy Ilkka testauksen parissa vielä vuosia.

”Aika näyttää, jos kaikki menee hyvin eli esimerkiksi terveys kestää, niin minulla ei mitään sitä vastaan, ettenkö voisi lähteä testaajana myös eläkkeelle, kun sen aika koittaa – siihen on kuitenkin vielä vuosia aikaa.”

Lopuksi Ilkka haluaa vielä kiittää kollegoitaan.

”Kiitokset, kanssanne on ollut hienoa tehdä töitä yhdessä (ja on luonnollisesti vastakin). Aivan erityinen kiitos tässä yhteydessä omille tiimiläisilleni ja ennen kaikkea tiiminvetäjälle Niko Lehtojuurelle sympaattisesta, positiivisesta, kuuntelevasta ja kannustavasta ihmisjohtamisesta.”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Tekijät kertovat

Kiinnostaako testaajan arki tai Q-Factory työnantajana?
Vinkkejä ja näkökulmia testaukseen löydät täältä.

Contact us!