Facebook
LinkedIn

Kolme vinkkiä älykkääseen suunnitteluun

Kuvassa: Mies hymyilee toimistossa
Mies hymyilee toimistossa

Testaus on jatkuvassa riippuvuussuhteessa esimerkiksi ohjelmistokehityksen sprintteihin, joiden testausta testaajat suunnittelevat tuotteen ja sprintin kehitysjonon sekä käyttäjätarinoiden perusteella. Usein testaukseen kuuluu myös odottamista ja aikataulujen venymistä erinäisistä syistä, joihin testaajat eivät voi välttämättä vaikuttaa.

Testausammattilaiset voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että testauksen näkökulmasta asiat tehdään mahdollisimman älykkäästi. Testaus tulisi myös ottaa osaksi ohjelmistokehitysprosessia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tässä muutamia vinkkejä, joita testauspäällikön kannattaa huomioida testausstrategiassa ja testauksen käytännön toteuttamisessa.

1. Jaa tietoa rohkeasti organisaatiossa

Testauspäälliköiden ja muiden testauksen ammattilaisten yhtenä tehtävänä on jakaa tietoa testauksesta ja laadun merkityksestä organisaatiossa. Tietoisuus ja avoin vuorovaikutus esimerkiksi testaajien ja ohjelmistokehittäjien välillä lisää luottamusta molemmin puolin. Tämä vaikuttaa mitä todennäköisimmin myös siihen, että QA -näkökulma otetaan huomioon paremmin yritystasolla ja tuottavuus paranee.

Kehittäjien kanssa kannattaa käydä läpi yksikkö- ja API -testeihin sekä niiden työkaluihin liittyvät käytänteet ja se, mitkä roolit vastaavat eri osa-alueista. Älä oleta mitään, vaan varmista asiat eri sidosryhmien kanssa!

2. Kiinnitä huomiota käytännönläheisyyteen ja suosi visuaalista esitystapaa

Testausstrategia ja sen pohjalta tehtävä testisuunnitelma kannattaa tehdä käytännönläheisesti. Vältä turhaa dokumentointia. Mieti, mikä tieto on merkityksellistä testauksella ja projektin muille sidosryhmille.

Kannattaa myös suosia visuaalista esitystapaa runsaan tekstin käyttämisen sijaan. Rakenna asiat mahdollisimman paljon dynaamisesti linkittämällä, jotta muutokset eivät vaikuta suunnitelmiesi eheyteen. Asiat muuttuvat joka tapauksessa! Testitapausten dokumentointi kannattaa valjastaa testiautomaation tehtäväksi. Näin ollen manuaalista testausta tekevät voivat keskittyä testaamaan testiautomaation ulkopuolella olevia alueita tutkivaa testausta hyödyntäen.

3. Integroi testaus ja automatisoi raportointi

Ennakoi ja varmista, että testauksen aktiviteetit saadaan integroitua osaksi jatkuvaa integraatiota ja testauksen ”Jenkins -jobit” toimivat. Kun nämä ovat kunnossa, sinulla on paremmat edellytykset rakentaa myös erilaisia näkymiä vaikkapa regressiotestien seurannan avuksi.

Helpotat omaa työtäsi testauspäällikkönä, kun saat automatisoitua toistuvien testaustehtävien lisäksi mahdollisimman paljon myös raportointia. Näin voit osoittaa laatutilanteen nopeasti ja vakioidusta paikasta. Ennakoi jatkuvasti ja pidä huoli, että testaus ei itse muodosta missään tilanteessa pullonkaulaa.

Kimmo Hakala, Senior QA Consultant

kimmo.hakala@q-factory.fi

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn
Muita blogeja

Kaikki blogit

Contact us!