Facebook
LinkedIn

Johtava saavutettavuusasiantuntija katsoo maailmaa sekä humanistin että insinöörin näkökulmasta

Blogissa tutustumme eQual-tiimin tuoreimpaan vahvistukseen, Tero Pesoseen. Tero toimii Q-Factoryn eQual-tiimin toisena johtavana saavutettavuusasiantuntijana.

Matka saavutettavuuden asiantuntijaksi

Tampereelta alun perin kotoisin olevan Teron ura kohti saavutettavuuden asiantuntijuutta lähti liikkeelle, kun humanistisista aineista kiinnostunut mies valitsikin urapolukseen IT-alan. Hän opiskeli tietotekniikkaa Lappeenrannan yliopistossa ja valmistui ohjelmistotuotannon tutkinto-ohjelmasta. Erinomainen diplomityö avasi oven yliopistomaailmaan, mikä opetti mm. projektien rakentamista, asiakastyöskentelyä ja tutkimushankkeiden toteuttamista.

Terolla on synnynnäisesti heikko näkö, joka alkoi yliopistoaikana huolestuttavasti heiketä. Hän alkoi pohtia, voiko jatkaa työskentelyä heikkenevän näön kanssa. Pian kävi ilmi, että kyseessä oli etenevä tarkan näön alueen rappeuma. Tämä asetti eteen isoja kysymyksiä tulevaisuuden työmahdollisuuksista. Tähän aikaan saavutettavuus ei ollut vielä tuttu käsite IT-alalla.

Työ saavutettavuusaiheen parissa alkoi Näkövammaisten keskusliiton kautta Annanpura-nimisessä yrityksessä. Tästä polku jatkui saavutettavuusasiantuntijaksi ja edelleen johtavaan asiantuntijarooliin kansainvälisessä yrityksessä.

Q-Factorylle Tero tuli elokuussa 2023 uusien haasteiden perässä. ”Kaipasin vaihtelua kansainväliselle ympäristölle ja etätyölle”, hän kertoo. Myös uudenlaisen saavutettavuus-toimintamallin kehittäminen kiinnosti Teroa.

Monipuoliset työpäivät ja itselle asetetut tavoitteet

Teron työpäivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia; yhteisiä suunnittelupalavereita, tiimin ohjaamista ja asiakastyötä. Lisäksi hän tekee valmistelevaa työtä, kirjoittaa asiakirjoja ja esityksiä sekä suunnittelee tulevaa.

”Pidän siitä, että päivät ovat keskenään erilaisia, työ on monipuolista ja pääsen kehittymään asiantuntijana. Nautin myös siitä, että saan luoda oman oppimispolkuni. Asetan itselleni tavoitteita, mitä haluan oppia seuraavaksi ja luon suunnitelman siitä, kuinka pääsen tavoitteisiini”, hän kertoo.

Sisäisen suunnittelu- ja valmistelutyön lisäksi arki sisältää asiakkaiden kanssa tehtävää työtä. Hän toimii konsulttina asiakkaiden luona työskennellen kehittäjien, UX-suunnittelijoiden tai testaajien kanssa. Yhdessä he suunnittelevat ja miettivät suunnittelukokonaisuuksia sekä kooditoteutusta.

”Sovelluspuolella on tärkeää, että katsoo maailmaa sekä humanistin että insinöörin näkökulmasta. Saavutettavuudessa ne lyövät kättä koko ajan toisilleen, hän kuvaileekin ja jatkaa, että hänessä yhdistyvät niin humanistin kuin insinöörinkin vahvuudet.

Mikä tuo vastapainoa työlle?

Vapaa-aikanaan Tero harrastaa liikuntaa ja kulttuuria. Hän käy kaupunginorkesterin konserteissa ja nauttii monenlaisesta musiikista yli genrerajojen. Musiikin kanssa käsi kädessä kulkee myös intohimo äänentoistoon ja hifilaitteisiin. Kirjallisuus on toinen pitkäaikainen harrastus – erityisesti amerikkalainen vanha kirjallisuus ja anglosaksinen kirjallisuus englanniksi. Tero nauttii myös kirjoittamisesta, sillä se on hänelle yksi tapa ilmaista itseä.

Mitä odotuksia tulevaan?

Tulevaisuudelta Tero odottaa vahvaa yhteistyötä asiakkaiden kanssa. ”On kiinnostavaa päästä tekemään asioita käytännössä asiantuntijoiden kanssa. Esimerkiksi koodaamaan digipalvelua paremmaksi tai rakentamaan sitä alusta saakka hyvin toimivaksi. Palkitsevana koen, kun näen työn konkreettisen tuloksen, mutta yhtä lailla myös sen, kun ammattilaiset, joidenka kanssa on työskennellyt, ovat oppineet ja inspiroituneet saavutettavuudesta.”

Jaa julkaisu
Facebook
LinkedIn

Contact us!