Rami Juvosen näkökulmia testaukseen
Testaajakin nukkuu yönsä paremmin, kun testaus on asianmukaisesti hoidettu. Opettaja, kirjailija ja diplomi-insinööri – Rami Juvonen on monipuolisen taustan omaava testauskonsultti Q-Factorylla. Kysyimme tältä monitaiturilta, vapaa-ajallaan japanin kieltä, mindfulnessia ja liikuntaa harrastavalta konsultilta ajatuksia liittyen ohjelmistotestaukseen ja työhön Q-Factorylla.
Ohjelmistotestaus on kokonaisvaltaista laadunvarmistamista
Rami kuvailee otettaan ohjelmistotestaukseen holistiseksi. Hänen mielestään laatua voidaan varmistaa muillakin tavoilla, kuin pelkästään bugeja etsimällä. Tapoja ovat esimerkiksi vaatimusmäärittelyyn ja hyviin ohjelmistokehitysmenetelmiin panostaminen. Tavoitteena on tuotteen laadun varmistaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen julkaisua.
Aika-aspekti on tärkeä, koska virheen korjaaminen on projektin alussa yleensä paljon helpompaa ja halvempaa kuin projektin loppuvaiheessa.
Valttina monipuolinen osaaminen
Hyvän testaajan ominaisuuksiksi Rami luettelee sinnikkyyden, tarkkuuden ja kärsivällisyyden. Osaamispaletteja hän kertoo löytyvän yhtä paljon kuin testaajiakin. Rami aloitti itse uransa vuonna 2004 koodaajana ja on sittemmin toiminut mm. ohjelmistoarkkitehtina, esimiehenä, teknisenä projektipäällikkönä ja tietenkin testaajana. Ramin osaamisesta ja kiinnostuksestaan ohjelmistokehitystä kohtaan on fyysisenä todisteena myös hänen teoksensa Ohjelmistoprojektin sudenkuopat ja miten ne vältetään. Kirja on kattava opas ohjelmistoprojektien hallintaan ja antaa eväitä onnistuneeseen projektiin.
Laatu tuo mielenrauhaa itse testaajallekin
Parhaaksi toimintatavaksi ohjelmistotestauksen suorittamiseen Rami kokee mahdollisimman pitkälle automatisoidun testauksen ja tulosten analysoinnin. Lisäksi vaikeasti automatisoitavien asioiden manuaalitestaus on usein tarpeen. Vaikka testaus yksinään ei varmistakaan laatua, antaa se silti tärkeää lisätietoa tuotteen tilasta ja maturiteetista. Ellei testaajan löytämiä virheitä korjata, ei laatu myöskään kohene. Laatu tuo mielenrauhaa – Ramikin kertookin nukkuvansa yönsä paremmin tietäessään seuraavana päivänä julkaistavan järjestelmän olevan asianmukaisesti testattu.
Ramin vinkit tuleville testaajille
Alasta haaveileville tai ohjelmistotestausta aloitteleville vinkkaa Rami muutamia täsmäsuosituksia. Suurin osa testaustyöstä on käytännössä toiminnallista testausta ja testiautomaation osuus kasvaa jatkuvasti. Sen vuoksi Robot Frameworkin peruskäytön opettelu on suositeltavaa. Kyseinen työkalu on suosituimpia toiminnallisen testauksen työkaluja suomalaisvetoisissa projekteissa. Tämän lisäksi on hyvä hallita jokin testiautomaatiossa olennainen ohjelmointikieli. Esimerkiksi aiemmin mainitun Robot Frameworkin pariksi looginen valinta on Python. Nykyaikaisten testiympäristöjen rakentamiseen tarvitaan myös virtualisointiosaamista ja sillä saralla olennaisia työkaluja Rami kertoo olevan Docker ja mm. VirtualBox.
Rami kertoo, että testaamisen tulevaisuuden näkymät näyttävät työllistävän ohjelmistorobotiikan ja testiautomaation osaajia. Työvoimapulaa tällä saralla näyttäisi olevan jo nyt. Uudistava digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet luovat kehityspaineita perinteisimmille palveluille ja toimijoille. Esimerkkinä Rami mainitsee finanssimaailman uudenlaisista palveluista lohkoketjupohjaiset lainoituspalvelut. Testauksen merkitys nousee arvoon arvaamattomaan, kun kyseessä on rahan tai omistusten kirjaus tai siirto digitaalisesti missä tahansa formaatissa. Rami näkeekin testaustyön kasvattavan arvostustaan ja kuluttajien brändi- ja laatutietoisuuden kasvavan ennestään. Vähänkään insinöörimäiset sovelluksen käyttöliittymät eivät enää pärjää kilpailussa, joten kunnollista käytettävyystestausta tullaan tarvitsemaan jatkossa yhä enemmän.
Q-Factory erottuu testauspalveluna fokusoitumalla testaukseen. Parhaat IT-alan asiantuntijayritykset eivät tee vähän kaikkea, vaan hallitsevat yhden osaamisalueen erittäin hyvin. Tämä on meidänkin toimintatapamme. Hankkimalla testausosaamisen meiltä, jää asiakkaille aikaa keskittyä omaan ydintekemiseensä.